Американци гости Алексиначке гимназије: Свиђају нам се гостопримљивост, храна и историја

У мултимедијалној сали Алексиначке гимназије гости из Сједињених Америчких Држава, Хана Вилсон из Монтане и Брок Бентер из Аризоне, јуче су одржали предавање „Један просечан дан америчког тинејџераˮ.

У четрдесетпетоминутном предавању ученицима Алексиначке гимназије представљен је живот просечног ученика средње школе у Америци, а самим тим и амерички образовни систем, навике и обавезе ученика, али и проблеми са којима се сусрећу током школовања.

Иако долазе из различитих крајева САД-а, Хана и Брок тренутно бораве и раде у Нишу. Хана ради као асистент на департману за енглески језик на Филозофском факултету, а Брок на Електротехничком факултету предаје енглески језик за стручне намене, у индустрији и електроници. Како су нам објаснили, обоје су ангажовани по пројектима својих државних влада.

У Србију су, кажу, дошли без икаквих предрасуда, са жељом да упознају земљу о којој мало знају, а нису имали прилика ни да уче из историје.

‒ Желела сам да дођем у Србију, јер нисам знала много података о њој. У нашим књигама претежно учимо историју наше државе, учимо о Првом и Другом светском рату, али не и о историји држава у Европи и остатку света. Такође много мало познајемо географију, на пример не знамо све државе у Африци ‒ закључила је Хана Вилсон. 

Боравак у Нишу за њих је веома пријатно искуство, одушевљени су гостопримством и нашом кухињом.

‒ Одушевљена сам Нишом, једини податак који сам имала јесте да се ради о граду који има 250 хиљада становника. У свакодневној сам комуникацији са људима, студентима, колегама, сви су веома гостољубиви. Једини проблем ми је храна, јер сам вегетеријанка, а Ниш је познат по роштиљу, али успевам да правим јела од поврћа ‒ рекла је Хана.

‒ Делим мишљење са Ханом, Ниш је леп град, посебно ми се свиђа Нишка тврђава која се налази у центру града. Кроз тврђаву пролазим свакога дана на путу до посла. Нисам имао прилика да се сусретнем са таквим здањима у свом родном граду и Аризони. Ја нисам вегетеријанац и посебно ми се допада пљескавица ‒ додаје Брок.

Ученици Алексиначке гиманзије имали су прилике да се и сами упознају са америчким школским системом у ученичким разменама које су одржане прошле године. Једна од учесница у размени је и Ленка Младеновић, ученица трећег разреда која је недавно, у склопу ученичке размене, боравила у Аризони, у граду Флагстаф.

‒ Школски систем у Америци се веома разликује од нашег. Дневно сам похађала по шест часова из исте области које сам ја изабрала, било је веома занимљиво. Учествовала сам такође на разним секцијама у склопу додатне наставе ‒ казала је Ленка. 

Поред редовних активности у школи Ленка је имала и прилику да путује по Аризони, упозна културу Мизурија и посети главни град Вашингтон.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ten + eighteen =