Etno sajam Ražanj

Aleksinčanke na Novogodišnjem sajmu preduzetništva u Ražnju

U okviru završnog dela Projekta Unapređenje i stvaranje poslovnih i ekonomskih šansi za nastupajuću eru „USPEŠNE”, u svečanoj sali Osnovne škole „Ivan Vušović” 12. decembra održan je Novogodišnji sajam ženskog preduzetništva, koji je okupio 13 individualnih izlagačica sa područja opštine Ražanj i dva udruženja iz aleksinačke opštine Etno udruženje „Korman” i „Super žene” iz Tešice. Samostalni savetnik u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj Vesna Živković je izrazila nadu da je projekat ostvario svoj prvenstveni cilj, a to je njegov doprinos u ekonomskom osnaživanju žena.

̶ Nadam se da su shvatile da sva snaga koja im je potrebna leži u njima. Mi smo ovde da im pomognemo onoliko koliko budemo mogli, da uspeju, da svoje ekonomske ideje ostvare i da ostvare ekonomsku nezavisnost ̶ napomenula je Vesna Živković. 

Ražanj
Predsednik opštine Ražanj Dobrica Stojković degustira aleksinačke specijalitete

Naša sagovornica objašnjava da se stanovnicima velikih gradova, što je neki trend već duže vreme, lako i brzo prodaje zimnica. Njima je otežano pravljenje zimnice, a i nemaju vremena za to, konstatuje Vesna, uz napomenu da ukusi iz masovne proizvodnje nisu kao oni što smo jeli kada smo kod svojih baka rasli.

̶ Vidim da med tradicionalno uvek dobro prolazi, čini mi se i gotova hrana. Ovde imamo svega i domaće radinosti i gotove hrane i zimnice i pića i slatke i slane zimnice i crepulje – jasna je ova savetnica. 

Etno udruženje Korman
Etno udruženje iz Kormana na sajmu u Ražnju 

Etno udruženje „Korman” iz istoimenog aleksinačkog sela se predstavilo domaćom hranom i zimnicom iz svog kraja, kao i ručnim radovima, vezenim peškirima, košuljama i pletenim stvarima. Možda je najvrednije što se može videti na ovom štandu kolekcija peškira sa vezom iz aleksinačkog Pomoravlja.

Super žene
Štand “Super žena” iz Tešice

Na manifestaciji u Ražnju „Super žene” iz Tešice su se predstavile tradicionalnim jelima, slanim i slatkim. Predstavile su se zimnicom, ajvarom, paprikom, feferonima, raznim salatama i rakijama od dunje, kajsije i šljive.

Novogodišnji sajam je pokazao potencijale ovog kraja, ali je bilo malo kupaca. To je i razumljivo pošto se radi o brojčano maloj sredini, a i da bi ovakva okupljanja bila profitabilna neophodna je tradicija. Ovako ovo je bio značajan trening za žene koje nameravaju da unovče svoja umeća i priprema za nastup na značajnijim smotrima.

 

Jedan komentar

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 + eleven =