Etno sajam Ražanj

Алексинчанке на Новогодишњем сајму предузетништва у Ражњу

У оквиру завршног дела Пројекта Унапређење и стварање пословних и економских шанси за наступајућу еру „УСПЕШНЕ”, у свечаној сали Основне школе „Иван Вушовић” 12. децембра одржан је Новогодишњи сајам женског предузетништва, који је окупио 13 индивидуалних излагачица са подручја општине Ражањ и два удружења из алексиначке општине Етно удружење „Корман” и „Супер жене” из Тешице. Самостални саветник у Канцеларији за локални економски развој Весна Живковић је изразила наду да је пројекат остварио свој првенствени циљ, а то је његов допринос у економском оснаживању жена.

̶ Надам се да су схватиле да сва снага која им је потребна лежи у њима. Ми смо овде да им помогнемо онолико колико будемо могли, да успеју, да своје економске идеје остваре и да остваре економску независност ̶ напоменула је Весна Живковић. 

Ražanj
Председник општине Ражањ Добрица Стојковић дегустира алексиначке специјалитете

Наша саговорница објашњава да се становницима великих градова, што је неки тренд већ дуже време, лако и брзо продаје зимница. Њима је отежано прављење зимнице, а и немају времена за то, констатује Весна, уз напомену да укуси из масовне производње нису као они што смо јели када смо код својих бака расли.

̶ Видим да мед традиционално увек добро пролази, чини ми се и готова храна. Овде имамо свега и домаће радиности и готове хране и зимнице и пића и слатке и слане зимнице и црепуље – јасна је ова саветница. 

Etno udruženje Korman
Етно удружење из Кормана на сајму у Ражњу 

Етно удружење „Корман” из истоименог алексиначког села се представило домаћом храном и зимницом из свог краја, као и ручним радовима, везеним пешкирима, кошуљама и плетеним стварима. Можда је највредније што се може видети на овом штанду колекција пешкира са везом из алексиначког Поморавља.

Super žene
Штанд “Супер жена” из Тешице

На манифестацији у Ражњу „Супер жене” из Тешице су се представиле традиционалним јелима, сланим и слатким. Представиле су се зимницом, ајваром, паприком, феферонима, разним салатама и ракијама од дуње, кајсије и шљиве.

Новогодишњи сајам је показао потенцијале овог краја, али је било мало купаца. То је и разумљиво пошто се ради о бројчано малој средини, а и да би оваква окупљања била профитабилна неопходна је традиција. Овако ово је био значајан тренинг за жене које намеравају да уновче своја умећа и припрема за наступ на значајнијим смотрима.

 

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × four =