Simović

Aleksinčani u spomen-sobi Kopnene vojske u Nišu

Predstavnici nekoliko aleksinačkih udruženja i ustanova, njih pedesetoro, danas su posetili spomen-sobu Komande Kopnene vojske u Nišu, gde ih je dočekao general Milosav Simović sa svojim saradnicima. Ovom prilikom predstavnici Društva dobrovoljnih davalaca krvi „Humano srce”, „O ruk generacije”, Unije boraca, kao i poštovaoci lokalne istorije imali su priliku da uz pratnju generala Simovića i potpukovnika Slađana Hristova obiđu ovaj prostor koji je zvanično otvoren pre nešto više od godinu dana.

Muzej Kopnene vojske nalazi se u holovima Komande na četiri sprata i zauzima prostor od oko 1.000 kvadratnih metara. Spomen-sobu čini 29 naslova i celina u okviru kojih je pomenuto 16 hiljada imena stradalih od srpsko-turskih ratova do NATO agresije i poginulih u kopnenoj zoni bezbednosti. Pored vojnih, spomenute su i civilne žrtve ratova, a posebno mesto imaju fotografije poginulih vojnika sa Košara i Paštrika.

‒ Sve u spomen-sobi i muzeju je rađeno iz puno ljubavi. Nije rađeno ni za materijalnu, niti za bilo kakvu drugu korist, već iz duše za poginule, porodice poginulih i za naše duše. Mi smo svi veoma ponosni što ovde u zgradi Komande Kopnene vojske postoji muzej gde čuvamo uspomenu na značajne ljude i značajne događaje iz naše dalje, a posebno bliže istorije. Ovde se nalaze stradali Aleksinčani, ne samo Nišlije i veoma sam srećan što vi Aleksinčani poštujete vrednosti koje mi oficiri ovde u Komandi Kopnene vojske uvažavamo – rekao je u izjavi za naš portal general Simović, zahvalivši se prisutnim Aleksinčanima na organizovanoj poseti.

Simović

General Simović je rekao da su naša bliža istorija i devedesete period na koji možemo da budemo ponosni.

‒ Na svim stranama je bilo događaja koji nisu na ponos nacija, a naša Srbija ima junake iz devedesetih, s kraja 20. veka, kao što ima junake u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. 

Pored fotografija i sećanja na stradale srpske vojnike i civile, poput mlade trudnice Ljiljane Spasić koja je stradala tokom bombardovanja Niša ”99, u spomen-sobi nalaze se i svedočanstva o žrtvama drugih nacionalnosti koji su nekada bili u sastavu Jugoslovenske narodne armije.

‒ Ovde je uvažen i Makedonac Sašo Gešovski koji je šestog maja 91. stradao u Splitu. Pre tri meseca je ovde dolazila njegova sestra Tanja sa svojom porodicom ističući da je veoma srećna što se Kopnena vojska Srbije setila njenog brata. Osim Srba, naših junaka, nalaze se imena i prezimena vojnika JNA koji su stradali u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini – kaže general Simović i dodaje da su zabeležena i imena niških Jevreja stradalih tokom Drugog svetskog rata. 

Simović

‒ Ljudi koji su ratovali, posebno oni koju su ranjavani i stradali, treba da budu poštovani. Nažalost, mi ih često zaboravljamo ‒ poručio je na kraju general Milosav Simović.

U spomen-sobi Kopnene vojske u Nišu nalazi se preko 11 hiljada fotografija, 47 uniformi iz različitih perioda, kao i više od 300 primeraka naoružanja i opreme.

 

Jedan komentar

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 + 11 =