Simović

Алексинчани у спомен-соби Копнене војске у Нишу

Представници неколико алексиначких удружења и установа, њих педесеторо, данас су посетили спомен-собу Команде Копнене војске у Нишу, где их је дочекао генерал Милосав Симовић са својим сарадницима. Овом приликом представници Друштва добровољних давалаца крви „Хумано срце”, „О рук генерације”, Уније бораца, као и поштоваоци локалне историје имали су прилику да уз пратњу генерала Симовића и потпуковника Слађана Христова обиђу овај простор који је званично отворен пре нешто више од годину дана.

Музеј Копнене војске налази се у холовима Команде на четири спрата и заузима простор од око 1.000 квадратних метара. Спомен-собу чини 29 наслова и целина у оквиру којих је поменуто 16 хиљада имена страдалих од српско-турских ратова до НАТО агресије и погинулих у копненој зони безбедности. Поред војних, споменуте су и цивилне жртве ратова, а посебно место имају фотографије погинулих војника са Кошара и Паштрика.

‒ Све у спомен-соби и музеју је рађено из пуно љубави. Није рађено ни за материјалну, нити за било какву другу корист, већ из душе за погинуле, породице погинулих и за наше душе. Ми смо сви веома поносни што овде у згради Команде Копнене војске постоји музеј где чувамо успомену на значајне људе и значајне догађаје из наше даље, а посебно ближе историје. Овде се налазе страдали Алексинчани, не само Нишлије и веома сам срећан што ви Алексинчани поштујете вредности које ми официри овде у Команди Копнене војске уважавамо – рекао је у изјави за наш портал генерал Симовић, захваливши се присутним Алексинчанима на организованој посети.

Simović

Генерал Симовић је рекао да су наша ближа историја и деведесете период на који можемо да будемо поносни.

‒ На свим странама је било догађаја који нису на понос нација, а наша Србија има јунаке из деведесетих, с краја 20. века, као што има јунаке у Балканским ратовима и Првом светском рату. 

Поред фотографија и сећања на страдале српске војнике и цивиле, попут младе труднице Љиљане Спасић која је страдала током бомбардовања Ниша ”99, у спомен-соби налазе се и сведочанства о жртвама других националности који су некада били у саставу Југословенске народне армије.

‒ Овде је уважен и Македонац Сашо Гешовски који је шестог маја 91. страдао у Сплиту. Пре три месеца је овде долазила његова сестра Тања са својом породицом истичући да је веома срећна што се Копнена војска Србије сетила њеног брата. Осим Срба, наших јунака, налазе се имена и презимена војника ЈНА који су страдали у Словенији, Хрватској и Босни и Херцеговини – каже генерал Симовић и додаје да су забележена и имена нишких Јевреја страдалих током Другог светског рата. 

Simović

‒ Људи који су ратовали, посебно они коју су рањавани и страдали, треба да буду поштовани. Нажалост, ми их често заборављамо ‒ поручио је на крају генерал Милосав Симовић.

У спомен-соби Копнене војске у Нишу налази се преко 11 хиљада фотографија, 47 униформи из различитих периода, као и више од 300 примерака наоружања и опреме.

 

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eighteen + seven =