Aleksinac na Portalu bezbednosti saobraćaja

Opština Aleksinac je jedna od pet lokalnih samouprava koja je izabrana za realizaciju projekta „Uspostavljanje baze podataka o obeležjima bezbednosti saobraćaja”. To su juče članovima lokalnog Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima saopštili predstavnici Republičke Agencije za bezbednost saobraćaja i Auto – moto saveza Srbije.

Aleksinačka opština je, kako se čulo na jučerašnjoj sednici izabrana jer spada u one lokalne samouprave koje imaju najbolju saradnju sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i prepoznata kao neko ko ima kapacitet za realizaciju ovog projekta u budućnosti. Branko Stamatović iz Agencije za bezbednost saobraćaja je istakao aleksinački Savet kao primer dobre prakse što se potvrdilo i na nedavno održanom seminaru na Kopaoniku.

Portal bezbednosti saobraćaja sa bazom podataka za lokalne samouprave koji je zasnovan na najsavremenijim softverskim rešenjima u GIS okruženju, članovima Saveta predstavio je Dragoslav Kukić direktor Istraživačko razvojnog centra AMSS .

‒ Na tom portalu će se nalaziti svi podaci koji imaju veze sa bezbednošću saobraćaja na teritoriji opštine Aleksinac. To podrazumeva podatke o saobraćajnim nezgodama i njihovim posledicama, o putevima i karakteristikama puteva , o indikatorima ponašanja učesnika u saobraćaju kao i identifikaciju ključnih problema bezbednosti saobraćaja. Na osnovu tih podataka, Savet za bezbednost saobraćaja može bolje i kvalitetnije da usmerava svoje aktivnosti, da planira projekte i programe rada za narednu godinu a time i da očekuje unapređenje bezbednosti saobraćaja u narednom periodu ‒ rekao je ovom prilikom Kukić i napomenuo da će pored Saveta, u aktivnosti na unaprađenju bezbednosti saobraćaja biti uključene i lokalna samouprava, saobraćajna policija i predškolske i školske ustanove.

Istraživačko razvojni centar AMSS – Centar za motorna vozila osnovan je 2016. godine sa ciljem da kroz primenu naučnih metoda u oblasti saobraćaja i druge aktivnosti bude prepoznat kao jedan od ključnih partnera svih nosilaca sistema bezbednosti saobraćaja, kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fifteen + nineteen =