Алексинац на Порталу безбедности саобраћаја

Oпштина Алексинац је једна од пет локалних самоуправа која је изабрана за реализацију пројекта „Успостављање базе података о обележјима безбедности саобраћаја”. То су јуче члановима локалног Савета за безбедност саобраћаја на путевима саопштили представници Републичке Агенције за безбедност саобраћаја и Ауто – мото савеза Србије.

Алексиначка општина је, како се чуло на јучерашњој седници изабрана јер спада у оне локалне самоуправе које имају најбољу сарадњу са Агенцијом за безбедност саобраћаја и препозната као неко ко има капацитет за реализацију овог пројекта у будућности. Бранко Стаматовић из Агенције за безбедност саобраћаја је истакао алексиначки Савет као пример добре праксе што се потврдило и на недавно одржаном семинару на Копаонику.

Портал безбедности саобраћаја са базом података за локалне самоуправе који је заснован на најсавременијим софтверским решењима у GIS окружењу, члановима Савета представио је Драгослав Кукић директор Истраживачко развојног центра АМСС .

‒ На том порталу ће се налазити сви подаци који имају везе са безбедношћу саобраћаја на територији општине Алексинац. То подразумева податке о саобраћајним незгодама и њиховим последицама, о путевима и карактеристикама путева , о индикаторима понашања учесника у саобраћају као и идентификацију кључних проблема безбедности саобраћаја. На основу тих података, Савет за безбедност саобраћаја може боље и квалитетније да усмерава своје активности, да планира пројекте и програме рада за наредну годину а тиме и да очекује унапређење безбедности саобраћаја у наредном периоду ‒ рекао је овом приликом Кукић и напоменуо да ће поред Савета, у активности на унапрађењу безбедности саобраћаја бити укључене и локална самоуправа, саобраћајна полиција и предшколске и школске установе.

Истраживачко развојни центар АМСС – Центар за моторна возила основан је 2016. године са циљем да кроз примену научних метода у области саобраћаја и друге активности буде препознат као један од кључних партнера свих носилаца система безбедности саобраћаја, како на националном тако и на локалном нивоу.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seven − five =