Aleksinac i Žitkovac u danu potpune zabrane kretanja

Zabranu kretanja koja je važila od subote u 13 sati do pet sati u ponedeljak građani opštine Aleksinac su poštovali. To je naš utisak nakon što smo obišli nekoliko naselja. Za sada nemamo podataka da je aleksinačka policija u tom periodu nekome pisala prijavu zbog nepoštovanja ove mere, pa se nadamo da je ono što smo juče zabeležili foto-aparatom i videli svojim očima prava slika u svim našim naseljima.

Aleksinac je u nedelju od prvih jutarnjih sati pa do popodneva, kada smo napravili snimke, izgledao kao mesto bez svojih stanovnika. Pešačka zona, koja je žila kucavica ne samo Aleksinca, već i cele opštine, sablasno pusta. Samo jedan glas se čuje iz stana u zgradi koja je okrenuta glavnoj ulici, tek toliko da nas poseti da ovo nije napušten grad. Već sredina koja se na odgovoran način suprostavlja koroni.

Ista situacija i u sporednim ulicama. Taj mir donekle remeti mala grupa ljudi, zvaničnika, njih trojica, koji se u tišini, uz propisanu razdaljinu, pripremaju da polože venac na spomenih žrtvama NATO bombardovanja. Tiho, dostojanstveno i bez mnogo pompe, tek da se ne zaborave i u ovim teškim vremenima, naši sugrađani koji su nas prerano napustili zbog zle namere moćnika.

A da moćnik zvani koronavirus neće biti večan i da će se naš običajni život vratiti u normalu podseća nas grupa radnika hitne pomoći koja je ispred Doma zdravlja u dinamičnom razgovoru. Na trenutke on prelazi u smeh. Kao da optimistički poručuju „pregrmećemo mi i ovo”. A kada? Epidemiolozi kažu što nam ulice budu više ličile na jučerašnji dan, pre ćemo i sa manje žrtava izaći kao pobednici.

Tokom potpune zabrane primetili smo nekoliko vozila policije koja su se bez rotacionih svetala, nenametljivo kretala ulicama, verovatno za svaki slučaj i kao upozorenje bahatima da nije vreme za neposlušnost i igranje sa zdravljem nacije.

Za to vreme nadležne službe, odnosno zaduženi pojedinci i preduzeća, obavljali su dezinfekciju terena. Nešto toplije vreme izmamilo je retke pojedince na terasama, koji su uglavnom želeli da upozore lica koja su dezinfikovala ulaze, bankomate, trotoare da ne zaborave i njihovu zgradu.

Slična situacija je i u Žitkovcu. Centar potpuno pust. Nigde nikoga na vidiku. Popularna mesta za druženje i kupovinu u ovom naselju potpuno prazna. Železnička stanica, simbol mesta, pa i ovog dela Pomoravlja, sablasno prazna. Toliko tiho, kao da poručuje biće vozova, sada se utišajmo da što pre ispratimo nezvanog gosta, opasan virus.

Takva je situacija i u ostalim mestima na putu od Žitkovca do Gredetina. Samo po neka osoba je u dvorištu, i te okućnice se mogu na ruku izbrojati, stoje i znatiželjno nas gledaju. Ostali se povukli nekim svojim obavezama, odnosno gledaju svoja posla. U stilu ono što se mora i nije teško.

 

Jedan komentar

  1. Kako vas vise nije sramota ,lazete ovaj narod godinama kazite gde ste dezinfikovali ulice ,a jedina ste opstina u Srbiji gde se penzionerima ne deli pomoc.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 × one =