Akcija

Akcije prikupljanja krvi redovne: Nema pauze zbog korona virusa

Iako je proglašeno vanredno stanje, prikupljanje krvi u svim ovlašćenim transfuzijskim ustanovama odvija se prema planiranom rasporedu, jer su krv i komponente stalno potrebne pacijentima.

Svi koji su zdravi, a mogu i žele da daju krv ne treba ni na koji način to da odlažu zbog situacije sa korona virusom, poručuju iz Crvenog krsta Aleksinac i Zavoda za transfuziju krvi Niš.

U cilju sprečavanja prenošenja Covid-19 infekcije oni su za davaoce krvi implementirali dodatne mere kako bi obezbedili dovoljne količine bezbedne krvi za transfuzijsko lečenje. Većina mera su sastavni deo uobičajenog izbora davalaca krvi sa izmenama koje imaju za cilj samo da pojačaju nadzor u novonastaloj situaciji.

Po novim pravilima, davalac krvi neće moći da se odazove akciji ako je u poslednjih 28 dana putovao izvan Srbije, ima prehladu, kašalj i kijanje, povišenu telesnu temperaturu ili ako je bio u kontaktu sa bolesnom osobom čiji simptomi liče na infekciju korona virusom.

Pored Crvenog krsta poziv da se priključe akciji uputio je i aleksinački Klub dobrovoljnih davalaca krvi „Humano srce”.

− Mi Aleksinčani, koje su pohodile brojne nesreće i tragedije od rudarskih, saobraćajnih do strašnih posledica Nato bombardovanja upućujemo apel svojim prijateljima i kolegama, dobrovoljnim davaocima krvi širom Srbije, da se odazovemo pozivu Zavoda za transfuziju krvi i Crvenog krsta Srbije i učestvujemo u svim akcijama prikupljanja krvi. Sada smo potrebni građanima Srbije, sada smo potrebni zdravstvu i svojoj otadžbini Srbiji − stoji u pozivu DDK „Humano srce”. 

Sledeća akcija dobrovoljnog davalaštva krvi zakazana je za 30. mart u prostorijama Centra za kulturu i umetnost Aleksinac u vremenskom intervalu od 8 do 14 sati.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

thirteen − 10 =