Akcija

Акције прикупљања крви редовне: Нема паузе због корона вируса

Иако је проглашено ванредно стање, прикупљање крви у свим овлашћеним трансфузијским установама одвија се према планираном распореду, јер су крв и компоненте стално потребне пацијентима.

Сви који су здрави, а могу и желе да дају крв не треба ни на који начин то да одлажу због ситуације са корона вирусом, поручују из Црвеног крста Алексинац и Завода за трансфузију крви Ниш.

У циљу спречавања преношења Covid-19 инфекције они су за даваоце крви имплементирали додатне мере како би обезбедили довољне количине безбедне крви за трансфузијско лечење. Већина мера су саставни део уобичајеног избора давалаца крви са изменама које имају за циљ само да појачају надзор у новонасталој ситуацији.

По новим правилима, давалац крви неће моћи да се одазове акцији ако је у последњих 28 дана путовао изван Србије, има прехладу, кашаљ и кијање, повишену телесну температуру или ако је био у контакту са болесном особом чији симптоми личе на инфекцију корона вирусом.

Поред Црвеног крста позив да се прикључе акцији упутио је и алексиначки Клуб добровољних давалаца крви „Хумано срце”.

− Ми Алексинчани, које су походиле бројне несреће и трагедије од рударских, саобраћајних до страшних последица Нато бомбардовања упућујемо апел својим пријатељима и колегама, добровољним даваоцима крви широм Србије, да се одазовемо позиву Завода за трансфузију крви и Црвеног крста Србије и учествујемо у свим акцијама прикупљања крви. Сада смо потребни грађанима Србије, сада смо потребни здравству и својој отаџбини Србији − стоји у позиву ДДК „Хумано срце”. 

Следећа акција добровољног давалаштва крви заказана је за 30. март у просторијама Центра за културу и уметност Алексинац у временском интервалу од 8 до 14 сати.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 − 1 =