„Читалићи 2018” у свом родном Алексинцу

Међународна смотра читалаштва „Читалићи 2018”, која ове године протиче у знаку обележавања два века Вуковог рјечника, биће одржана у Алексинцу, 19. и 20. маја. Предвиђене активности почињу у суботу такмичењем Читалића-кликераша које ће бити одржано у ОШ „Вожд Карађорђе”, a oд 12 до 14 сати на платоу испред Дома културе биће постављени штандови школа учесница и издавача.

Maja Radoman Cvetićanin
Маја Радоман Цветићанин, идејни творац „Читалића”

‒ На смотри под називом ‘Незаборављено благо мог краја’ видећемо резултате креативног рада деце из преко 40 школа. Очекујемо више од 70 пријављених делегација, као и делегацију из Републике Српске у којој двадесет школа учествује у активностима ‘Читалића’. Очекујемо и долазак делегације из дијаспоре, односно представника Допунске школе српског језика у Немачкој ‒ каже директор Центра за културу и уметност Маја Радоман Цветићанин и додаје да ће програм употпунити и Књижевни клуб „Велимир Рајић”, Плесни студио „Ронде”, деца из основних школа са најбољим резултатима, Основна музичка школа „Владимир Ђорђевић”, ГКУД „Алексинац” и КУД „Буковик” из Мозгова.

Čitalići Паралелно са смотром школских штандова, одржава се и програм песника у коме ће наступити Дејан Алексић, Бранко Стевановић и Милоје Радовић, песници Читалића Весна Ристовић, Нера Легац, Љиљана Андрић и Татјана Ђурић, као и амбасадори Читалића, Виолета Јовић и Власта Ценић.

Први дан „Читалића” обележиће и две изложбе у Галеријама Центра за културу и уметност као део овогодишње манифестације „Ноћ музеја”. Изложбе се отварају у 13 сати, а у 19 сати у дворишту Завичјаног музеја биће представљена монографија о манастиру Жича.

„Читалићи” се завршавају у недељу, радионицама за децу и песнике и конференцијом за менторе. На конференцији „Читалићи на Вуковом путу” очекује се учешће десетак стручњака за језик и књижевност међу којима су и Зорана Опачић, Миливоје Млађеновић и Горан Максимовић.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 − two =