Житковачки Сабор први пут на Youtube-у

Српска православна црква и њени верници данас обележавају празник Сабор Светог архангела Гаврила, једног од седам великих ангела серафима који су учествовали у стварању света. Овај празник је и слава житковачке цркве, али и многих породица у овом крају.

 

Вече је отворено молитвом “Оче наш” коју је казивала четворогодишња Марија Живановић.

У јутарњим сатима у цркви Светог архангела Гаврила у Житковцу одржана је литургија и сечење славског колача. Овогодишњи колачар био је Бојан Маткић, а наредни биће Бојан Динић. У црквеном дворишту наступили су чланови Културно-уметничког друштва „Младост” из овог места.

Градски хор “Марги” из Ћуприје

Обележавање овог сабора започето је још синоћ у порти цркве, одржавањем Вечери духовне музике и поезије на којој су наступили Градски хор „Марги” из Ћуприје и солисти Наташа Николић и Бранимир Вулић. Стихове су казивали песници, чланови локалног Удружења стваралаца у култури „Завичај” и Удружења писаца „Чегар” из Ниша.

Први пут ова свечаност могла је да се прати и путем интернета на Youtube каналу „Алексинац лајв”, који је синоћ пратио велики број људи.

Организатори дводневних дешавања у Житковцу су Удружење „Завичај” и тамошња црквена општина.

Синоћњи програм можете погледати на следећем линку:


Архангел Гаврило има велики значај у хришћанској вери, па је овај празник, иако није обележен црвеним словом, важан за многе вернике.

Ово је радостан празник, јер је према предању архангел Гаврило обележен као весник добрих вести. Према верским записима, архангел Гаврило се појавио пред Богородицом и саопштио јој да ће родити Исуса Христа. Такође, јавио се Јоакиму и Ани и рекао да ће родити Богородицу. Архангел Гаврило донео је велику и најрадоснију вест за многе хришћане, а то је вест о васкрсењу Господа Исуса Христа.

Свети архангел Гаврило је симбол мира, љубави и радости у читавом човечанству, па је УНИЦЕФ фреску Бели анђео изабрао као симбол Европе.

За овај празник везани су многи ритуали и обичаји, а некада се веровало да девојке на овај дан не треба да се баве ручним радовима, односно да шију или плету.

Међутим, ово је и празник новог почетка, па је добро нешто започети, без обзира да ли је у питању неки однос или пословни подухват.

Верује се да Архангел Гаврило доноси благе и лепе вести, па се на овај празник најчешће моле жене које желе да постану мајке. Према народном веровању архангел Гаврило је заштитник људи и штити нас од временских непогода.


Више фотографија можете погледати на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 + 18 =