Ambulanta

Житковац: Шта очекује пацијенте са симптомима који указују на Ковид-19?

Алексиначко здравство је, према информацијама којима располажемо, на услузи пацијентима за које се сумња, или имају симптоме који указују, да су оболели од Ковид-19, буквално целог дана.

У Житковцу ради ковид амбуланта сва 24 часа, и сви пацијенти за које се посумња да имају инфекцију ковид вирусом упућују се на преглед крви и снимање плућа. Незванично у амбуланти у Житковцу се дневно јави од 50 до 100 пацијента, у зависности од дана у недељи. Приметно је да понедељком има више грађана који се јављају на преглед.

По речима др Драгана Стаменковића ова амбуланта има сву неопходну заштитну опрему па је медицинско особље и оно које врши прегледе и узима узорке безбедно. И др Горан Видић, директор Опште болнице, потврдио нам је да су и радиолошки прегледи и снимања за ове болеснике организовани 24 часа.

‒ У првој и другој смени раде пулмолози, остало преко ноћи или у дане викенда, односно у времену када докторице из ових специјалности не раде, интерна служба преузима те послове. Тако да практично 24 сата пацијенти са ковидом имају третман ‒ каже др Видић.

Ambulanta
Једна од дежурних екипа ковид амбуланте у Житковцу, фото: Стефан Живковић

У зависности од добијених резултата, за оне којима покаже клиничка слика да има оправдане сумње да су оболели од Ковид-19, организује се у овој амбуланти узимање узорака за тестирање, а док не стигну резултати пацијенту се налаже кућна изолације. А у хитним случајевима, када пацијент стигне у несвесном стању или са веома високом температуром, он се хитно, уз неопходно збрињавање, транспортује у Ниш и тамо се одлучује о његовом лечењу. За сада, на срећу, по нашим сазнањима није било таквих ситуација у амбуланти.

Ако резултати теста, када стигну, буду позитивни на вирус корона, пацијент се транспортује по протоколу за Ниш у једну од установа за лечење. Тако отприлике изгледа процедура када је у питању преглед болесника са неким од симптома који могу да укажу на вирус корона.

Постоји део јавности који сматра да је дуг период од тренутка од када се пацијент јави у амбуланту у Житковцу, до његовог болничког збрињавања. И вероватно су у праву. С друге стране, пак, здравствени систем, са својим ограниченим могућностима, је у служби и оних пацијената који имају потребе за другачијом здравственом заштитом које се везују за обољења која такође нису наивна. Зато, за сада можда је најбоље бити одговоран према себи и околини и смањити друштвене контакте само на неопходну меру, наравно, уз употребу заштитних маски и рукавица. О редовном прању руку, је и сувишно говорити, а помало и увредљиво. Ова хигијенска мера се подразумева као обавезна и у време епидемије, а и када је ситуација редовна.

На насловној фотографији: Ковид амбуланта у Житковцу, аутор: Стефан Живковић 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twelve + ten =