Зима даје одговор ‒ асфалтирање политички или комунални проблем

Крајем прошле седмице асфалтирање алексиначких улица Вука Караџића, Мајора Тепића и дела Војске Југославије поново се нашло у жижи јавности. На друштвеним мрежама објављено је, у суботу 13. новембра, да је одржан протест грађана и да су на кључним тачкама у поменутим саобраћајницама постављени знакови (поред пута) наводно као чин исказивања захвалности општинским властима за изглед и функционалност тих улица.

У истој објави се тврди да су активисти на друштвеним мрежама дошли до сазнања да асфалтирање ових двеју улица није ни у плану до пролећа, већ ће само бити посуте ризлом. За то време се, како они тврде, подруми зграда пуне отпадном водом, а у становима појединих зграда шири се непријатан мирис канализације.

 

Очито да проблем постоји, што су нам потврдили и у алексиначкој локалној самоуправи. Од првобитне идеје да се закрпе ове улице се одустало, али у том тренутку нису била предвиђена средства за ову намену у општинској каси.

‒ У тим улицама је рађена канализациона мрежа на почетку године, није било планирано да се асфалтира комплетна улица, само да се асфалтирају делови тамо где се исече асфалт за полагање цеви. Међутим, самим раскопавањем улице доста је оштећен ионако већ оштећени асфалт, тако да смо донели одлуку да не идемо у крпљење постојећих рупа него да те улице добију сасвим нови изглед са новим асфалтом. Наравно, можда јесмо мало закаснили, нисмо закаснили својом вољом. Морали смо да променимо наш план, односно да на ребалансу буџета определимо додатна средства за сређивање те улице. То смо и урадили ‒ каже председник општине Алексинац Далибор Радичевић.

Радичевић каже да је након тога расписана јавна набавка и да је она завршена, а потписани су и уговори.

‒ Пре пар дана су кренула мерења од стране извођача радова и очекујемо их ових дана да их видимо на самом градилишту. Јесте да грађани протествују, улица јесте у лошем стању, али мораће да нас разумеју да нам је намера била да улицу доведемо у стање да буде пристојна, а не само закрпљена ‒ каже Радичевић.

Први човек општине се осврнуо и на гласине које се могу чути када је у питању цена радова у овим улицама.

‒ Пролази градом прича да се 150 метара асфалта енормно много плаћа. Нису у питању 150 метара асфалта, то је улица која се протеже од Душана Тривунца, иза пијаце, спушта се Мајора Тепића и ради се улица Војске Југославије. Према томе, само се шире дезинформације о томе да се 150 метара асфалта плаћа енормно много. Треба само погледати добро шта пише предвиђеним средствима, а не да се износе неистине ‒ категоричан је Радичевић.

Средства за горе наведене радове у висини од 9 милиона и 900 хиљада динара су обезбеђена из буџета општине Алексинац.

Дешавања око асфалтирања горе наведених улица у многоме зависиће од временских прилика или неприлика. Односно температуре ваздуха и падавине. Чија је прича права истина одлучиће дешавања у касну јесен или почетком зиме. То ће одредити и да ли ће евентуално померање асфалтирања ових улица за пролеће бити само комунални проблем или и политичко питање у изборној години.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 2 =