Жене које треба да буду пример

У просторијама библиотеке „Вук Караџић” Завичајно одељење ове установе одржало је промоцију календара за наредну годину на тему „Знамените Алексинчанке кроз време”. Промоција је почела симболично у 5 до 12, јер је овај догађај последња активност у склопу обележавања „Међународног обележавања 16 дана активизма у борби против насиља над женама”.

Као и прошле, и ове године је објављен календар за предстојећу годину, а који је посвећен знаменитим женама из Алексинца кроз време, јер се то показало као добра пракса. На календару, током сваког месеца, може да се упозна лик и дело неке од наших Алексинчанки, односно суграђанки, које су у прошлости оставиле траг у друштву.

− На календару се нашло 12 жена. Било је јако тешко одабрати које ће се жене наћи на овом календару, мада ми имамо у плану да наставимо овај пројекат и у наредном периоду. Тако да није било лако ни професору Зорану, ни нама. Професор Зоран је узео велико учешће при одабиру знаменитих жена које ће бити у календару, јер те жене треба да представљају прошлост Алексинца, да представљају пример и узор нашим будућим генерацијама које долазе, првенствено младим женама, девојкама. Управо ове жене треба да им буду за пример − рекла је Александра Милошевић, руководилац Завичајног одељења овдашње библиотеке.

Како се чуло током промоције, овај календар је урађен пре свега на основу ранијих истраживања која су претпрошле године објављена у књизи „Женска хуманитарна друштва у Алексинцу 1878-1944. године” Светлане Ђурђевић и професора Зорана Стевановића, који је овом приликом говорио о свакој алексинчанки са календара понаособ.

− Кроз ових 12 жена које се налазе на календару представљене су три епохе, а самим тим и улога жена у њима. Услови живота њиховог деловања, њихова права, знатно се разликују. То је први период од негде осамдесетих година деветнаестог века до Другог светског рата. Други период је сам Други светски рат и на крају послератни период, негде до пред крај двадесетог века. Што се тиче избора, како су изабране? То нам је више датирала могућност да дођемо до фотографија знаменитих жена. Било је у истом рангу и других жена које смо желели да представимо, али нисмо били у могућности. Надамо се да ћемо доћи до њихових фотографија, па ће се оне наћи на једном од следећих календара − рекао је током предавања професор историје Зоран Стевановић.

Иначе, на календару „Знамените Алексинчанке кроз време” за 2024. годину нашле су се Зорка (Христодуло) Бабовић, Станислава Денић, Будимка Була Димитријевић, Софија (Минић) Ивковић, Тијосава (Миленковић) Јанковић, Вукосава Вука Јовановић, Босиљка (Тасић) Кочић, Десанка (Милићевић) Милојевић, Полексија (Стошић) Димитријевић, Лела (Тривунац) Поповић, Јелена (Јелка) Радуловић и Христина (Милојковић) Маркишић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 − fourteen =