Синоћ у Дому културе: Крај за ову годину, почеле припреме за следећу

Спуштене су завесе на овогодишњу сцену Фестивала првоизведених представа – ПИП који се од 22. до 27. новембра одржао у Алексинцу. Синоћ на завршетку смотре одиграна је представа у част награђених „Клара, догодило се нешто неочекивано” у извођењу Сцене „Маска” из Шапца. Комад који живи на сцени већ две деценије и на један забаван и ироничан начин говори о дилемама и страховима са којима се суочавају глумци на позорници и ван ње.

Детаљ из представе “Клара, догодило се нешто неочекивано”

За разлику од актера овог комада, жири није имао никакве дилеме приликом доношења одлука. Једногласно је одлучио да „Гран при фестивалаˮ, односно награду „Слободан Селенић” за најбољи драмски текст добије Ђорђе Косић. Најуспешнији редитељ на Фестивалу је Југ Ђорђевић. Награда за најбољу глумицу која је названа „Олга Ивановићˮ додељена је Вањи Ејдус за улогу Алексије Рајчић у представи „Успаванка за Алексију Рајчићˮ, а у продукцији Народног позоришта Београд. Сви горе наведени добитници су актери ове представе, која је од жирија проглашена за најбољу на 11. ПИП-у.

Југ Ђорђевић
Ђорђе Косић

Од остале две награде које су у надлежности стручног жирија једна је припала Милану Марићу, Награда за најбољег глумца, за остварење у комаду „Било једном на Бријунимаˮ. Награда за Најбољег младог глумца или глумицу „Душан Дука Јовановићˮ додељена је Луки Грбићу за улоге Артјома Гусјева и Роберта Еванса у представи „НЛОˮ.

Вања Ејдус

Присутни награђени Вања Ејдус, Ђорђе Косић и Југ Ђорђевић, су се још једном појавили на сцени пре представе која се играла у њихову част, бурно поздрављени од публике. Они су се захвалили, пре свега тој истој публици, организаторима и жирију Фестивала, нагласивши значај ПИП-а, поручивши да су ове награде значајне у њиховим  каријерама.

Фестивал је званично затворио Драган Јовановић, председник Фестивалског одбора, нагласивши још једном да је ова смотра у успону захваљујући највише публици. Он је исту позвао да тако одана ПИП-у буде и следеће године, и наговестио да већ од данас почињу припреме за 12.  Фестивал првозведених представа који се усталио у Алексинцу. 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 1 =