Zeleno svetlo većnika za lokalni investicioni plan o unapređenju položaja izbeglih lica

Opštinsko veće opštine Aleksinac je na današnjoj sednici donelo odluku o raspodeli sredstava udruženjima građana u više oblasti njihovog delovanja, dodelivši preko 8.000.000 dinara.

Udruženjima građana u oblasti kulture iz opštinskog budžeta u ovoj godini biće dodeljeno 2.400.000 dinara, a od toga najviše novca dobiće Mešoviti hor „Šumatovac“ iz Aleksinca 750.000, dok će najmanje pripasti Društvu srpsko-ruskog prijateljstva „Rajevski-Vronski“ iz Aleksinca 30.000 dinara.

Udruženjima čije se aktivnosti kreću u socio-humanitarnim i ostalim oblastima socijale namenjeno je 2.500.000 dinara. Društvu za pomoć mentalno nedovoljno razvijenih lica Aleksinac pripalo je 750.000, a najmanje novca će pripasti Klubu dobrovoljnih davalaca krvi „Humano srce“ 50.000 dinara. Iz budžeta će se sa 470.000 sufinansirati i programi udruženja građana pripadnika nacionalnih manjina. Najviše sredstava dobilo je Udruženje Romkinja „Nada“ iz Aleksinca 250.000, a najmanje Udruženje Crnogoraca jugoistočne Srbije, takođe iz Aleksinca, 70.000 dinara.

DSC_0143
Načelnik Odeljenja za opštu upravu i društvene delatnosti Dragan Jovanović

Udurženjima u oblasti crkve i verskih zajednica namenjeno je 700.000. Od toga po 180.000 hiljada dobile su crkvene opštine u Mozgovu i Tešici, a najmanje Crkvena opština Stanci 40.000. Za rad udruženja građana u oblasti zaštite životne sredine, lovačkih i ostalih udruženja planirana sredstva iz budžeta su 2.440.000. Lovačka udruženja „Deligrad“ iz Aleksinca i „Srndać“ iz Žitkovca dobiće po 400.000, Udruženje preduzetnika 250.000 i Organizacija rezervnih vojnih starešina 240.000. Većem broju ostalih udruženja pripala je suma od 20 do 50 hiljada dinara. Ukupno 22 udruženja će sa ove pozicije dobiti određeni novčani podsticaj za svoj rad.

Opštinsko veće većinom glasova nije prihvatilo predlog Komisije za raspodelu sredstava da od 1.700.000 dinara Gradskom kulturno-umetničkom društvu „Aleksinac“ pripadne 700.000 dinara. Većnik Momčilo Antanasković je predložio da se ovom udruženju opredeli 500.000, a da se kulturno-umetničkim društvima „Bukovik“ iz Mozgova, „Merak“ iz Vukašinovca, „Rutevac“ iz Rutevca i „Vakup“ iz Vakupa umesto 100.000 dodeli po 150.000 dinara.

Načelnik Odeljenja za opštu upravu i društvene delatnosti Dragan Jovanović je obrazlažući predlog rekao da je GKUD „Aleksinac“ od opštinskog značaja, pa su i njegove obaveze znatno veće od ostalih durštava. Jovanović je istakao da se radi o jednom reprezentativnom društvu i da je stoga njemu opredeljeno najviše sredstava.

Opštinsko veće na današnjoj sednici dalo je i zeleno svetlo lokalnom akcionom planu za unapređenje položaja izbeglih lica u opštini Aleksinac u periodu od 2017. do 2020. godine. Obrazlažući predlog načelnik Dragan Jovanović je rekao da je ovo treći akcioni plan koji se donosi i da su prethodna dva dala rezultate u zbrinjavanju izbeglih i raseljenih lica. Po Jovanovićevim rečima, ovo je zakonska obaveza lokalne samouprave, a na primedbe većnika da se u dokumentu po prvi put spominju azilanti on je objasnio o kakvoj grupi lica se radi.

– Lokalni akcioni plan za rešavanje problematike izbeglica i raseljenih je strateški dokument koji nema nikakve veze i u njemu se čak ni u jednom domenu ne preciziraju nikave stvari oko zbrinjavanja migranata i slično. Jednostavno, daje se zakonski okvir, a u samoj definiciji kaže se da se migrantima pruža pomoć u slučaju prolaska kroz Aleksinac, znači otvara se zakonska mogućnost da, ako se migrant nađe u Aleksincu, mogu mu biti pružene usluge Centra za socijalni rad, Crvenog krsta ili neke druge ustanove. To je zakonski okvir i mora da prođe kroz strateške planove, jer bi u protivnom migranti bili stranci i ne bismo mogli da im pružimo pomoć bilo koje vrste, što je naša obaveza. Zbog toga je u strateškom akcionom planu predviđeno i precizirano migranti bez statusa – napominje Jovanović.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nine − 7 =