Iz lokalne samouprave poručuju da za sada nema zvaničnih potvrda o dolasku migranata; Stanković: Ne politizujte migrantsku krizu

Zvaničnici u opštini Aleksinac i dalje tvrde da nemaju nikakvu potvrdu da će se u Aleksincu uskoro otvoriti centar za prihvat migranata. U izjavi za naš radio poverenik Komesarijata za izbeglice u opštini Aleksinac Dragan Jovanović napominje da i prvi čovek Komesarijata Srbije nema informaciju da je doneta odluka da će kapije aleksinačke kasarine uskoro biti otvorene za azilante.

Jovanović dodaje da bi, kada bi takva odluka postojala, njegov kolega iz republičkog Komeserijata za izbeglice morao da bude upoznat sa njom, jer ova organizacija učestvuje u odlučivanju o formiranju prihvatnih centara.DSC_0143

– Komeserijat za izbeglice u svakoj opštini i gradu u Srbiji ima svoje službe, povereništva i poverenike za izbeglice. Služba povereništva u Aleksincu i ja kao poverenik nemamo nikakvu zvaničnu informaciju, niti najavu dolaska migranata u Aleksinac. Ja sam imao neposredne kontakte i sa rukovodstvom Komeserijata za izbeglice, kao i sa komesarom Vladimirom Cucićem, koji takođe nije mogao niti da potvrdi, niti da da neke zvanične podatke o dolasku migranata – objašnjava Jovanović.

I u aleksinačkom Centru za socijalni rad za sada nemaju nikakve najave o otvaranju azilantskog centra u Aleksincu i njihovom angažovanju na prihvatu izbeglih lica. Direktorka Jasna Nikolić objašnjava da se Centar među prvima uključuje u rad sa migrantima i da bi oni morali da imaju informacije o otvaranju migrantskog centra.

ministar 2– O bilo kakvom dolasku migranata verovatno bismo mi bili obavešteni, jer smo prva institucija koja se uključuje u rad sa migrantima. Naravno, pored Crvenog krsta i Komeserijata za izbeglice. Mi za sada nismo dobili nikakvu zvaničnu instrukciju od resornog ministarstva – naglašava Nikolićeva i kaže da bi u slučaju otvaranja prihvatnog centra radnici Centra za socijalni rad bili angažovani na popisivanju i ubacivanju tih lica u sistem.

Stanković: Ne politizovati migrantsku krizu

 Predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković kaže da lokalnu samoupravu za sada niko zvanično nije obavestio o otvaranju centra za prihvat migranata u aleksinačkoj kasarni i da su informacije koje kruže gradom zasnovane na nezvaničnim razgovorima sa organizacijama koje ne odlučuju o formiranju prihvatnog centra, već pomažu njegov rad.

– Mi nemamo nikakvu službenu potvrdu vesti koja se širi gradom, niti iz Ministarstva za rad i socijalnu politiku, niti iz republičkog Komeserijata, a to su jedine dve ovlašćene institucije koje o tome mogu da odlučuju. Grupa građana koja se poziva na neki neslužbeni stav radnice UNHCR-a zapravo se poziva na stav institucije koja ne odlučuje o tome, osim što finansijski pomaže boravak migranata u centrima. Njihova uloga je pre svega humanitarna, a ne organizacijska – podvlači Stanković i ponavlja da UNHCR ne može doneti odluku da li će i kada biti otvoren neki prihvatni centar u Srbiji.

Stanković razume zabrinutost većine građana kada je u pitanju problem azilanata, ali smatra da pojedinci ovu temu koriste za ostvarivanje svojih političkih ciljeva. Prvi čovek opštine ističe da je juče primio grupu građana koja se zalaže za formiranje građanske inicijative za raspisivanje opštinskog referenduma na kome bi se građani izjasnili o otvranju migranstkog centra, ali da adresa za sve njihove primedbe nije opština već republičko ministarstvo koje odlučuje o tome.

Nenad-Stankovic– Meni se čini da je to tema koja se politizira sada, neposredno pred izbore, jer su ta takozvana grupa građana zapravo politički aktivna lica. To su listom ili predsednici opštinskih odbora, poverenici ili predstavnici političkih stranaka u Aleksincu. Ja u humanost pojedinaca koji su juče bili kod mene i privrženost liberalnim stavovima nikad nisam sumnjao. Ali šta tu grupu građana objedinjuje sem humanosti, objedinjuje ih i stav da su listom protiv Vučića i Srpske napredne stranke na ovim izborima. Meni se čini da je u toj funkciji i pokretanje ove inicijative.

Stanković kaže da je više puta nadležne u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračke i socijalne politike, kao i samog ministra Aleksandra Vulina, upoznao sa stavom da Aleksinac, iako ima kapacitete, nije pogodan za prihvat azilanata.

– Moj glavni argument za takvu tvrdnju je pre svega zasnovan na činjenici i na stavu ministarstva da takve centre ne treba praviti u urbanim sredinama već ih treba locirati u drugačijim prostorima. Ja sam ministra Vulina kroz te razgovore upoznao sa tim da je Aleksinac grad koji ima neke kapacitete i on je daleko iznad jedne male, ruralne opštine u koju je moguće smestiti migrante a da to nema neke posebne posledice. Posebno je važan detalj da je i objekat koji se pominje za smeštaj u samom gradu, a vidimo da su u ostalim sredinama koje imaju migrante objekti uglavnom van gradskog centra – zaključuje naš sagovornik i poručuje građanima da lokalna samouprava vodi računa o njihovoj bezbednosti i da će se i ubuduće truditi da oni na na koji način ne budu izloženi riziku.

Nijedan predsednik ne želi probleme u svojoj opštini, pa tako ih ni ja ne želim, kaže Stanković.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × five =