Зелена пијаца у Житковцу: Еколошки проблем који треба хитно решити

Стање Зелене пијаце у Житковцу актуелизовало се последњих дана, као један проблем који није само економски већ и еколошки. На лоше стање објекта, не само функционално већ и хигијенски, на недавној седници Општинске владе указао је већник Радул Стојановић из Сухотна, а затим на седници општинског парламента и одборник Светомир Милановић из Нозрине. То је и разумљиво, јер ова два насеља гравитирају Житковцу, насељу које је некада било и општинско место.

Милановић је у више наврата за скупштинском говорницом помињао пијацу, у контексту простора који би требало да буде намењен продаји, а не месту које скоро ничему не служи.

– Погледајте пијацу у Житковцу. Нема ве-цеа, од целе пијаце направили ве-це. Тамо је близу и црква. Не ради ве-це, нема воде. Друго, на пијаци нема никог. Кроз целу улицу постављена паприка, шаргарепа, да не причам. Где је та инспекција? Не можеш да прођеш тротоаром. Онај изнео цемент, онај изнео дисперзију. Овај изнео ђубре. И данас, инспекција шта ради? Прима плату. Баш их брига ‒ каже, поред осталог, овај одборник.

Наша екипа је обишла спорну пијацу у Житковцу и оно што је затекла није за дику. Сама прича мештана је још ружнија. Кажу да се код мало јаче кише излива канализација у пијаци, а када капије остану отворене, она служи као тоалет, а у касним сатима за окупљање одређених група младих који уз конзумирање алкохола пуштају гласну музику. Један од околних становника нам каже да је пар пута због смрада и буке морао да оде десетак километара у суседно село код рођака на спавање. Додаје да су неколико пута писали надлежнима о овом проблему. Чули смо и то да је пијаца још и легло пацова и слично.

У Месној заједници Житковац кажу да они немају законске могућности да управљају пијацом, јер немају право да имају фискалну касу и да тако остварују неопходне приходе за њено одржавање. Док је пијачарина могла да се убира на другачији начин, локални органи управљања су се старали о житковачкој Зеленој пијаци. У Јавном комуналном предузећу „Комуналне услуге” Алексинац су нам објаснили да њима нико није предао објекат на управљање. Разлоге зашто то није учињено и у је каквом стању објекат, највероватније даће одговори надлежних служби које су затражили директно поменути већник, а индиректно и горенаведени одборник.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 + fifteen =