Због неодговорних власника и нестерилизације паса појавили се чопори, предузете мере

Крајем прошлог месеца на јавним мрежама је било доста коментара о проблемима које грађанима задаје повећан број паса луталица. Уз то објављен је и већи број фотографија као илустрација тог стања. Љубитељи паса као и они који нису толико привржени кућним љубимцима једногласни су у ставу да се због безбедности деце и слабих нешто мора предузети по питању уклањања животиња са улице.

Као главни разлог појаве луталица већина посетилаца друштвених мрежа препознаје неодговорност власника паса.

„Срамота је то што људи не стерилишу своје љубимце или их не пазе, него иду улицама, паре се и размножавају. А када стигну штенци они их баце негде покрај пута и заврше овако лутајући улицама гладни, жедни и агресивни. Прво се треба позабавити узроком зашто долази до ових ситуација….ˮ, стоји у објави потписаној од Теодоре Црнчевић.

Фотографија преузета са Фејсбука

Неки од њих су захтевали веће ангажовање општине и њених служби.

„Општина је одавно требала да реагује и да их збрине. Ово је недопустиво. Треба да пролазе људи и децаˮ, сматра особа потписана као Ивана Михаиловић. Марија Савић је напоменула „Сваког јутра је тако. Шетају се у чопору и мислим да би општински органи требали реаговати, предузети нешто по питању уличних пасаˮ.

Било је и опречно изнетих ставова. Тако неко ко се потписао као Емили Шери констатује:

„На жалост већина никада неће схватити шта је узрок проблема. Они сматрају да удружења, општина треба да носе те псе кући… у реду однеће их и до када на улици неће бити уличних паса…? За које време ће ту доћи нови пси који нису рођени ту него у нечијем дворишту. Е кад власт крене да кажњава котитеље, е онда неће бити уличних паса. Али већина решење не види, тј. не жели да видиˮ.

Састанак због паса луталица

У Јавном комуналном предузећу „Комуналне услугеˮ не оспоравају да је протеклих месеци било више пријава за псе луталице и оно што је карактеристично највише се људи жале на буку, на лавеж паса. С друге стране на сву срећу нема великог броја уједа тих паса. У комуналном кажу да су одреаговали тако што су пре двадесетак дана одржали састанак заједно са републичком ветеринарском службом и локалном комуналном инспекцијом и ветеринарском службом која за њих врши услугу стерилизације паса.

‒ Договор је да ће сви пси који су код нас у прихватилишту и који буду долазили, бити стерилисани, вакцинисани и чиповани и у складу са правилницима и одлукама они морају бити враћени на место одакле су и ухваћени. Оно што ми сагледавамо као ситуацију у овом моменту јесте да нису највећи проблем пси луталице, већ велики проблем долази од стране власничких паса. У договору са комуналном инспекцијом, уз нашу Шинтерску службу иду на терен и два комунална инспектора која раде контролу власничких паса, односно начин чувања тих животиња ‒ објашњава тренутне активности Далибор Марковић, директор ЈКП „Комуналне услугеˮ.

Он каже да када ухвате пса на улици, он буде чипован и власник има право да врати свог пса. Међутим, по њему, ту је посао инспекције да она одреагује и казни власника због несавесног и неодговорног држања животиња.

‒ Договорили смо да сви пси који са наше стране буду ухваћени буду стерилисани и вакцинисани. Идемо на то да решавамо узрок, а не последицу. Било којом другом реакцијом решавамо само последицу. Да је годинама уназад рађена стерилизација сигуран сам да до овакве ситуације не би ни дошло ‒ сматра наш саговорник.

Сумња се да се пси довозе

Марковић нас упознаје са прелиминарним договором да следеће године локална самоуправа покуша да издвоји средства намењена стерилизацији како би власницима дали могућност да стерилишу своје животиње, да не би било даље репродукције и како се не би број паса повећавао.

Наш саговорник још указује да се примећује у задњих месец, два да се, пре свега, пси у чопорима јављају и по нашим ободним местима, има пријава из Делиграда и Грејача.

‒ Не могу да тврдим, али сумњам у то да се из других градова пси пустају и да они дођу на територију наше општине. Радимо на томе заједно са инспекцијским службама и верујемо да ће у блиском периоду овај проблем делимично бити решен. Не може тотално бити решен, јер су законски прописи такви да пси који се ухвате после поступка стерилизације и кастрације, чиповања и вацинисања морају бити враћени на локацију одакле су и ухваћени ‒ каже први човек „Комуналних услугаˮ.

Он указује и на појаву да власници псе не чувају по прописима, већ се пси крећу слободно, у току дана излазе и на улицу. Неки користе те псе да им чувају имовину која је вани и то представља велики проблем, јер један такав пас може за собом да направи чопор паса који га прати.

Насловна фотографија: Илустрација (преузета са Фејсбука).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 1 =