Завршен такмичарски део, следи велико финале

Након Глоговице, Брадарца, Лоћике и Алексиначког Рудника, пети, последњи такмичарски део овогодишњих „Михољских сусрета села” у општини Алексинац, одржан је синоћ у Трњану.

Као и током минулих програма, посетиоци су синоћ могли да уживају у фолклору, песми и музици два Културно-уметничка друштва. Према већ устаљеном обичају, програм је и овог пута почео здравицом коју је говорио Илија Митровић, а потом су фолклораши Културно-уметничког друштва „Буковик” из Мозгова и домаћина КУД-а „Стојан Живковић Столе” својим наступом забавили публику и сплетовима је провели широм Србије. Овом приликом, поред игре, чуле су се и традиционалне песме које су изводиле Милена Јаношевић и Невена Чиплак, а такође и гајде Алексе Радоњића.

Саставни део програма ових сусрета јесте и приказивање сцене из народних обичаја, а овог пута су се Трњанци одлучили за „Бисери по пољу расту”, док је ансамбл из Мозгова извео сценски приказ „Краљице у Алексиначком поморављу”.

Као што традиција налаже, за домаћине у Трњану своје ручне радове и старинске ђаконије представила су Удружења жена „Сестре Гојковић” из Мозгова, „Вредне домаћице” из Гредетина и „Етно-кутак” из Житковца.

Ово је било поледње такмичарско вече, а како су организатори најавили, финални програм састављен од најбољих тачака приказаних током такмичења, биће одржан у алексиначком Дому културе током друге недеље октобра месеца.

Иначе, ова манифестација обухвата активности у којима учествује становништво села. Циљ ове манифестације је богаћење друштвеног живота становника у селима, неговање традиционалног начина живота и културно-историјског наслеђа, а спроводи се под покровитељством Министарства за бригу о селу и Општине Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − twelve =