Алексинац највероватније без ванредних избора, понедељак дан одлуке

У току јучерашњег дана неколико челника локалних самоуправа у Србији поднело је оставку и тиме створило претпоставку о одржавању ванредних избора за општинске и градске скупштине. Међу њима су и поједини председници општина и градова са југа Србије. Све је то изазвало интересовање алексиначке јавности, а пре свега могућност да они на превременим изборима, помиње се као могући датум 17. децембар, осим за посланике гласају и за одборнике.

Према нашим информацијама, за сада нема назнака да ће наши суграђани имати прилику да гласају на превременим општинским изборима, већ да ће се нови сазив Скупштине општине Алексинац бирати на редовним изборима, у јуну следеће године.

То нам је потврдио и актуелни председник општине Алексинац Далибор Радичевић, који нам је у телефонском разговору рекао да нема разлога за превремене локалне изборе и да за сада неће бити његове оставке.

У средствима јавног информисања може се ових дана наћи и податак да би се расписали превремени локални избори, у које спадају и избори на нивоу градова, потребно је да најпре градоначелник или председник општине поднесу оставку или да им локални одборници изгласају неповерење. И после тога избори се не могу одмах расписати. Да би се распустила Скупштина општине или града мора да прође тридесет дана. На изборе се иде ако 30 дана од дана оставке или изгласавања неповерења Скупштина општине или града не изабере новог првог човека локалне самоуправе.

Затим, на тих 30 треба додати још 45 дана, што је минимум за локалну кампању, те се долази до тога да је крајњи рок за подношење оставке челних људи локалних заједница понедељак, 3. октобар, уколико би избори били 17. децембра.

Код републичких парламентарних избора ситуација је нешто другачија. Законом су дефинисана четири начина кад се распушта Скупштина и углавном се користи да се Скупштина распусти уз образложен предлог Владе. Наводно иистог дана председник може да распише ванредне парламентарна изборе. И овде  је најмањи рок за изборну кампању, када су у питању парламентарни избори, 45 дана.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen − ten =