Здравље Алексинчана је на граници

Светски дан срца, 29. септембар, који се обележава у целом свету с циљем да се повећа ниво свести становништва o томе да се оболевање и умирање од кардиоваскуларних болести може спречити увођењем здравих стилова живота, обележен је данас и у Алексинцу.

Дом здравља и Црвени крст Алексинац су данас одржали двосатну акцију у Туристичко-информативном центру током које су заинтересовани грађани могли да измере притисак и провере ниво шећера у крви. Овом приликом 86 алексинчана се консултовало са лекаром и извршило контролу основних здравствених параметара, а од волонтера овдашњег Црвеног крста добило воће.

Након завршене акције упитали смо докторку Катарину Мићић какво је стање наших суграђана који су искористили прилику да данас провере своје здравствено стање.

− Делимично су то неке граничне вредности, све су то нека предстања, на граници. Не бих дефинисала да су болесни, нити доказане дијагнозе, али су вредности на граници ка повишеним − процењује др Мићић.

Циљ ове акције која се ове године одржава под слоганом „Срцем упознај срце!” је подизање свести грађана о важности бриге за сопствено здравље.

− Наши грађани треба, пре свега да воде рачуна о превенцији да не дође до настанка болести. Неке основне болести које прате наше суграђане су хипертензија и дијабетес, односно повишен шећер у крви и повишен крвни притисак. Наша идеја је да их управо едукујемо  како би имали увид колико је превенција значајна за ненастанак неке болести − појашњава др Катарина Мићић.

Иначе, сваке године у свету 17,9 милиона људи умре од последица болести срца и крвних судова, а процењује се да ће до 2030. године тај број порасти на 23 милиона. Светска федерација за срце упозорава да најмање 85 процената превремених смртних исхода може да се спречи контролом главних фактора ризика (пушење, неправилна исхрана и физичка неактивност).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 + 11 =