Zavičaj

„Zavičaj” organizuje besplatne sekcije za školarce

Udruženje stvaralaca u kulturi „Zavičaj” iz Žitkovca osnovano je u februaru prošle godine i u prvoj godini postojanja realizovalo je nekoliko kulturnih sadržaja. Predstavljena je knjiga Budimira Potočana „Vronski u Srbiji”, organizovane su književne večeri kao i izložbe slika autora iz Žitkovca i okoline. Sve te aktivnosti finansirane su sredstvima od članarine, a tako će biti i kada su u pitanju programske aktivnosti za ovu godinu jer udruženje još uvek ne ispunjava uslove za dobijanje finansijske pomoći lokalne samouprave.

‒ Iako ostajemo bez sredstava iz opštinskog budžeta od nekih planiranih aktivnosti nećemo odustati. Ovo udruženje je osnovano sa ciljem da se ožive kulturna dešavanja u Žitkovcu, da se pokrenu ljudi svih uzrasta koji mogu da pomognu u osmišljavanju aktivnosti iz oblasti književnosti, istorije, likovne i muzičke umetnosti i da se svi ti programi predstave ne samo u lokalnoj već i u drugim sredinama – kaže organizator programa u „Zavičaju” Dragan Ristić. 

On navodi da udruženje trenutno broji tridesetak članova od kojih se većina profesionalno ili amaterski bavi muzikom, pisanjem ili slikanjem i iza sebe ima priznanja i nagrade. Oni, kako navodi Ristić, žele da svoje znanje i iskustvo prenesu mladim ljudima. Pored dvoje sa doktorskom disertacijom, udruženje ima i 16 članova sa visokom i višom školom. Svi ti programi biće realizovani u saradnji sa Centrom za kulturu i umetnost, bibliotekom „Vuk Karadžić”, Zavičajnim muzejom, Književnim klubom „Velimir Rajić”, muzičkom školom „Vladimir Đorđević”, Udruženjem likovnih umetnika Aleksinca, sa Kulturno umetničkim društvima i drugim sličnim udruženjima.

Od početka rada udruženje „Zavičaj” ima tesnu saradnju sa OŠ „Vuk Karadžić” u Žitkovcu. Za učenike ove osmoletke udruženje je tokom zimskog raspusta pripremilo četiri sekcije.

‒ Mi smo pozvali učenike od prvog do osmog razreda koji žele da saznaju nešto više o književnosti, istoriji, likovnoj i muzičkoj kulturi da se priključe sekcijama koje će voditi naši članovi. U subotu 9. februara termin od 10 sati je rezervisan za sekciju iz oblasti književnosti a od 11 i 30 za istoriju. Naredne subote, 16. februara održaće se sekcije iz likovnog i muzičkog – objašnjava Ristić.

Sekcije koje će se održavati u prostorijama mesne zajednice su besplatne.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

9 − five =