Zanimljiva jela iz ražanjskog kraja: Pita razvijuša iz crepulje

U okviru Projekta „Jake ženeˮ koji ima za cilj jačanje ekonomskog položaja žena u ruralnim sredinama, starijih od 45 godina, predstavnici Poljoprivredno-socijalne zadruge „Ražanjkeˮ su juče kod svoje kooperantkinje Slavice Radosavljević u selu Poslonu počeli sa realizacijom jedne zanimljive radionice. Osim ekonomskog jačanja položaja ovdašnjih žena radionica ima za cilj i očuvanje recepata za ovdašnja tradicionalna jela i nematerijalnog kulturnog bogatstva u vidu negovanja crepuljarstva.

Vizija zadruge „Ražanjkeˮ je stvoriti lepezu tradicionalnih proizvoda stvorenih isključivo od sirovina iz ovog kraja.

‒ Danas radimo jedno tradicionalno jelo iz crepulje pitu razvijušu, krompirušu, kupusaru, sa raznim nadevima. Naša domaćica je htela da učestvuje u ovom projektu, jer smatra da treba prenositi znanje naših baka, sačuvati tradicionalna jela i sam način njihove pripreme. Sve to sačuvati za  mlađe generacije. Mi smo zaštitili crepulju kao nematerijalno kulturno dobro. Sada je u fazi izrada brošure sa receptima i planirali smo da nekih deset žena da svoj doprinos u izradi tih tradicionalnih jela. Brošure će se štampati, a tekst će biti na srpskom i engleskom jeziku ‒ kaže direktorka zadruge „Ražanjkeˮ Milica Milovanović.

Pita koju je u više varijanti pripremila Slavica Radosavljević pravi se na starinski način, kao što su radile njena baka i prabaka, a svi od prisutnih  koji su  je probali ocenili su je ukusnom. Ovakav narodni delikates zahteva dosta vremena za pripremu. Taj proces obuhvata obezbeđivanje sastojaka, upržavanje nadeva, pripremu testa, razvijanje kora.

 

‒ Potrebno je od 3 do 4 sata pripreme. Često pravim ovu pitu. U zimskom periodu kada nema koprive ili zelja ja stavljam luk i kiseo kupus. Ranije se ovo jelo često pravilo, nevezano za neku svetkovinu. Pravilo se kada stigne baka, kada napravi tad se jede. Znam da moj deka kada je išao da kosi, baka mu je spremala pitu koju je on nosio u cegeru. Kad god bi pravio pauzu da pije vodu pojeo bi parče i nastavio dalje i tako čitavog dana ‒ objašnjava Slavica.

Projekat „Jake žene“ se realizuje uz finansijsku podršku Agencije za razvoj i saradnju  vlade Švajcarske, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije i Opštine Ražanj.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

4 × 5 =