Занимљива јела из ражањског краја: Пита развијуша из црепуље

У оквиру Пројекта „Јаке женеˮ који има за циљ јачање економског положаја жена у руралним срединама, старијих од 45 година, представници Пољопривредно-социјалне задруге „Ражањкеˮ су јуче код своје кооперанткиње Славице Радосављевић у селу Послону почели са реализацијом једне занимљиве радионице. Осим економског јачања положаја овдашњих жена радионица има за циљ и очување рецепата за овдашња традиционална јела и нематеријалног културног богатства у виду неговања црепуљарства.

Визија задруге „Ражањкеˮ је створити лепезу традиционалних производа створених искључиво од сировина из овог краја.

‒ Данас радимо једно традиционално јело из црепуље питу развијушу, кромпирушу, купусару, са разним надевима. Наша домаћица је хтела да учествује у овом пројекту, јер сматра да треба преносити знање наших бака, сачувати традиционална јела и сам начин њихове припреме. Све то сачувати за  млађе генерације. Ми смо заштитили црепуљу као нематеријално културно добро. Сада је у фази израда брошуре са рецептима и планирали смо да неких десет жена да свој допринос у изради тих традиционалних јела. Брошуре ће се штампати, а текст ће бити на српском и енглеском језику ‒ каже директорка задруге „Ражањкеˮ Милица Миловановић.

Пита коју је у више варијанти припремила Славица Радосављевић прави се на старински начин, као што су радиле њена бака и прабака, а сви од присутних  који су  је пробали оценили су је укусном. Овакав народни деликатес захтева доста времена за припрему. Тај процес обухвата обезбеђивање састојака, упржавање надева, припрему теста, развијање кора.

 

‒ Потребно је од 3 до 4 сата припреме. Често правим ову питу. У зимском периоду када нема коприве или зеља ја стављам лук и кисео купус. Раније се ово јело често правило, невезано за неку светковину. Правило се када стигне бака, када направи тад се једе. Знам да мој дека када је ишао да коси, бака му је спремала питу коју је он носио у цегеру. Кад год би правио паузу да пије воду појео би парче и наставио даље и тако читавог дана ‒ објашњава Славица.

Пројекат „Јаке жене“ се реализује уз финансијску подршку Агенције за развој и сарадњу  владе Швајцарске, Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Општине Ражањ.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seven + thirteen =