Задатак свих нас је да чувамо традицију, културу и обичаје

Манифестација „Михољски сусрети села” ове године одржана је по други пут на територији општине Ражањ.

Након што је ова Локална самоуправа прошла на конкурсу за доделу бесповратних средстава за организовање поменуте манифестације при Министарству за бригу о селу, манифестација је одржана у Смиловцу, јер мештани овог села теже очувању традиције што су и доказали програмом који је одржан у петак увече, 29. септембра.

− Циљ нам је да кроз манифестацију овог облика оживимо наша села, задржимо дух села, обогатимо друштвени живот и сачувамо од заборава некадашње сусрете села. Највећи број учесника данашње манифестације чинила су деца, јер кроз манифестацију „Михољски сусрети села“ између осталог желимо да научимо нашу децу шта је традиција, који су то наши стари српски обичаји, како се и на који начин они чувају, да чувају културно наслеђе, јер је културно наслеђе највеће богатство које један народ може имати. Задатак свих  нас је да чувамо традицију, културу, обичаје, очувамо сеоске средине, негујемо традиционалан начин живота, промовишемо локалну културу и традиционалне вредности. Село је основ развоја нашег друштва и државе, село је створило српску државу и сачувало национални идентитет − истакла је начелница Општинске управе Општине Ражањ Ивана Здравковић која је и отворила програм.

Пред пуном салом тамошњег Дома културе одржан је културно-уметнички програм који се састојао наступа домаћина КУД-а „Видовдански вез”  и КУД-а  „Витошевац”, док су соло наступе имали фрулаши и хармоникаши. Током програма своје стихове казивала је и Каја Николић, песникиња из Ражња, а одржан је и квиз знања у коме су учествовале екипе из поменутих КУД-ова. Фрулаши из ражањског КУД-а „Сава Јеремић” су показали највише знања из области познавања ражањског краја, па су понели златно одличје.

Културно-уметнички програм је био само завршница једног успешно испланираног дана, јер је програм манифестације „Михољски сусрети села” почео у јутарњим часовима спортским надметањима, као и изложбом рукотворина, традиционалних јела, старих заната и промоцијом локалних произвођача.

На самом крају манифестације додељене су захвалнице за учешће и допринос манифестацији.

Више слика можете погледати на нашој Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four + 7 =