За трећи рођендан – Зборник

Уз поштовање епидемиолошких мера, у суботу је у Житковцу одржана годишња скупштина Удружења стваралаца у култури „Завичај”. Након усвајања извештаја о раду и финансијског извештаја за прошлу, присутни чланови су усвојили и план рада за ову годину.

Многе планиране активности у прошлој години нису реализоване због епидемиолошке ситуације, али су, како је истакнуто, успешно организовани „Дани сатире”. Ова манифестација је добила високе оцене, како од присутне публике тако и од афористичара из неколико градова Србије који су почетком септембра боравили у Житковцу. На претходно расписаном конкурсу за најбољи афоризам учествовало је преко 60 аутора из Србије, Републике Српске, Македоније, Хрватске, Црне Горе и Белгије. „Дани сатире” крунисани су зборником афоризама свих учесника.

Планом рада за 2021. годину поред већ традиционалних програма (изложбе, књижевне вечери, Дани сатире…) предвиђене су и активности на обнови водоторња у Житковцу и Руске цркве у Горњем Адровцу, као и обележавање значајних јубилеја.

Годишња скупштина „Завичаја” искоришћена је и за промоцију Зборника „Житковачка надахнућа” који садржи песме, приче, афоризме, слике и дуборезе двадесетак аутора. Овом приликом своје радове су читали Љиљана Глигоријевић, Слађана Ивановић, Данијела Рајковић, Драгиша Марковић, Драган Ристић, Миодраг Тасић, Мирослав Болтрес, Зоран Живковић и младе снаге „Завичаја” Анђелија Момчиловић и Катарина Јањатовић.

Удружење стваралаца у култури „Завичај” основано је у фебруару 2018. године.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 1 =