Свети Трифун прослављен и у Ражњу

Сечењем славског колача у цркви Светог Илије у Ражњу, јуче је обележен Свети Трифун, заштитник виноградара. Након службе у цркви, церемонија је настављена резањем лозе у винограду браће Гагић, Саше и Мирољуба, у атару села Мађара.

Они су и узели део овогодишњег колача, па се тако прослава заштитника виноградара ни треће године заредом неће селити из овог ражањског села.

‒ Пошто поред нашег винограда и овогодишњи колачар има свој засад ми смо се одлучили да узмемо део колача за наредну годину. Тренутно имамо 33 ара под лозом и ту се налази бела тамјаника, италијански ризлинг, совињон бланк, прокупац и имамо један ред хамбурга закупажу са прокупцем. Иако је потребан велики рад, планирамо брат и ја да засадимо још 20 ари италијанског ризлинга ‒ каже Саша, који планира да то буде мала породична винарија.

Да производња вина није лака потврдио нам је и Мирољуб Гагић.

‒ Ми радимо 100 посто из љубави и комерцијала нас не интересује. Тренутно што имамо засађених преко 1.500 чокота лозе довољно је за наше потребе и за наше пријатеље ‒ додаје Мирољуб.

Иначе, верује се да Свети Трифун на свој празник у земљу пободе угарак и од тог дана почиње да се топи снег. По неким веровањима овим даном почиње пролеће, а почиње да се буди и природа. Ако за Светог Трифуна пада киша родиће шљиве, ако падне снег година ће бити кишна и родна, а ако је ведро година ће бити сушна.

Више фотографија погледајте на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − 17 =