За седам дана скоро 400 позитивних на вирус

Епидемиолошка ситуација на подручју општине Алексинац и даље је веома тешка. И док се линија на графикону о броју позитивних полако, али несигурно, заравњава дотле број првих прегледа и даље расте. Прошла седмица по оба ова параметра је била рекордна у односу на протеклих 20 недеља од када је почео овај талас заразе.

− Што се тиче епидемиолошке ситуације на територији општине Алексинац она је још увек критична, то могу слободно да кажем иако је број позитивних за свега 0,5 посто већи него претходне недеље и сада се налазимо на апсолутном максимуму по питању броја позитивних. Међутим,тај проценат се можда чини малим, али треба да знате да је то за 42 процента више него на максимуму из децембра који смо имали. Тако да на основу тога најбоље можете проценити колико је ситуација драматична. Међутим, оно што брине је што још увек расте број првих прегледа који је за око 15 процената већи него претходне недеље. У сваком случају надамо се застоју короне. Видећемо шта ће бити ове недеље, па тек крајем недеље можемо да се изјаснимо да ли ће се тај тренд задржати или не, а било би веома добро да се задржи, јер онда можемо очекивати пад од наредне недеље − објаснио је епидемиолог др Родољуб Живадиновић, директор Дома здравља Алексинац.

У седмици иза нас било је 783 првих прегледа и 386 новозаражених вирусом ковид.То је повећање у односу на недељу дана раније када је било 679 првих прегледа и 384 инфицираних вирусом. Поређења ради пре два месеца у седам дана у ковид амбулантама у нашој општини имали смо 154 прва прегледа и 35 тестираних позитивних на вирус.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 + 19 =