Test

За „гастарбајтере” и путнике тестирање и у Житковцу

Грађани других држава који хоће да уђу у Србију и наши грађани који се враћају из иностранства, а не желе да буду у самоизолацији, односно карантину, од поноћи мораће да имају обавезан негативан PCR тест и он не сме бити старији од 48 сати од дана издавања резултата. Држављани Србије који се врате без теста и оду у карантин моћи ће да га прекину тестирањем, које је на лични захтев.

Такво тестирање може се урадити и у алексиначком Дому здравља, односно Ковид амбуланти у Житковцу.

− PCR тестирање се на комерцијалном нивоу и те како може урадити у Ковид амбуланти у Житковцу. Потребно је да се уплати цифра од 6.000 динара, до Нове године, након Нове године знате да је већ 9.000 динара. Потребно је да закажете свој термин у периоду од 7 сати и 30 минута до 9 сати сваког радног дана и да се једноставно појавите у време у које сте заказали и урадиће се тестирање. Већ увече између 17 и 19 сати, то је мање од 12 сати од тестирања, ви ћете на своји мејл добити информацију да ли сте позитивни. Процедура је кратка и јасна − каже епидемиолог др Родољуб Живадиновић, директор Дома здравља у Алексинцу.

Тестирањa (и PCR и антигенским тестом) обављају се у КОВИД амбуланти у Житковцу сваким радним даном и суботом по следећем распореду: Од 07:30-09.сати – Комерцијално тестирање PCR тестом (ради одласка у иностранство), Од 9 до 10 часова – Тестирање PCR тестом по индикацијама (по налогу лекара, након утврђивања постојања симптома и знакова који могу указивати на обољевање од ковида, а у складу са новим упутством о индикацијама).

Препорука је да се преко Националног систем за електронске здравствене евиденције Мој Доктор и Call Center-a за заказивање прегледа на примарном нивоу, тел.: 011-362-0000, закаже тестирање како би се избегле гужве. Наравно, према неким искуствима, ако дођу и они који нису најављени неће бити враћени.

На сајту Републичког фонда за здравствено осигурање објављен је ценовник и начин попуњавањa уплатнице за тестирање на лични захтев. Један примерак уплатнице, након уплате, понети приликом доласка на тестирање.

Преузето са сајта Републичког фонда за здравствено осигурање

Један коментар

  1. Svi su oni došli u Srbiju pre 20.12. kako nebi platili test. A kad budu krenuli odavde da se vrate gde im je mnogo dobro – kako oni kazu,oticice ce u Krusevac da urade test kao i u vecini slucajeva do sada ( tamo je jeftinije ). Velika vecina je spremna na sve mahinacije,lopovluke i prevare. Sta mislite da li placaju komunalije kao svi koji zive ovde? Naravno da ne,jer oni nisu tu pa ih ne evidentiraju za korisnike,ali zato kad dodju potrose enormno veliku kolicinu vode,izbace djubre za celo jedno prosecno nase
    domacinstvo godisnje,obidju sve lekare i bolnice da se besplatno pregledaju i iskontrolisu,moleci na salter da ih stave na listu u sledecih 10 dana a nas narod ceka i po nekoliko meseca za neki pregled a kad odu u optinu,sud,sup,zaboravili su srpski,prete,zale se,dizu galame pa nasi posteni i savesni radnici budu ponizeni,omalovazeni i vredjani. Mozda je suludo ali treba izglasati da im se naplacuje neki oblik nahnade za cuvanje imovine dok nisu u zemlji,jer drzava vodi racuna i o njihovoj imovini kao i o imovini onih koji zive i privredjuju ovde.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 3 =