За Димића Буџет и даље расипнички

На прваом заседању Скупштине општине у овој години прва тачка дневног реда била је у вези са ребалансом овогодишњег буџета, којим се расподелио вишак прошлогодишњих средстава.

Међутим, са овим буџетом, односно са расподелом средстава није се сложио одборник Иван Димић из групе грађана За бољу општину Алексинац, што је и изнео за скупштинском говорницом.

− Ја сам више пута указивао и када је доношен на ситуацију да је ово заиста расипнички Буџет из године у годину, да се не воде много рачуна о средствима, да се говори о неким пројектима који су урађени у неком периоду, а никада се не говори о цени тих пројеката и томе да ли смо за новац наших грађана добили најбоље што је могло да се добије и у најбољем квалитету − рекао је Димић.

Он се посебно осврнуо на расподелу средства удружењима, изневши да ту има заиста неких занимљивих ствари, да има брдо оправданих средстава, али има ту и неких малих износа, па се упитао зашто се уопште и мали износи дају неким удружењима која су изгледа настала само да би узела те паре.

− Када причамо о културно-уметничким друштвима моје запажање је да се много тога променило у односу на период пре десет година, да многа Културно-уметничка друштва која су тада постојала и радила успешно више не постоје или их нема овде у Буџету, а појавила су се нека нова. Немам ништа против ако она заиста раде, ал је заиста питање како се неки гасе, а други се оснивају − додао је Димић.

Разматрајући поделу средстава по Буџету, Димић се запитао, када је реч о удружењима грађана, где иду те паре, ко то троши, која организација се чиме бави и ко о том води рачуна, јер су му неке расподеле нелогичне.

− На другој позицији имате само две организације, то су стрелци противградне одбране и Добровољно ватрогасно друштво, све у реду. Овде се после појављује добровољно ватрогасно друштво Лесковик, па Вукања и нека друга ватрогасна друштва која су под групом еколошких удружења, ови су цивилна одбрана, а ови су еколози, а исто су ватрогасна друштва, то ми је нелогично. Не знам чиме се то ови баве. Онда имате удружења грађана у спорту, то је наравно посебна прича и отоме може да се прича цео дан − рекао је овај одборник.

Током свог излагања Димић се дотакао и националних мањина, односно ромског удружења које добија 250.000 и Удружења Црногораца југоисточне Србије које добија 150.000 и запитао се где су Руси?

− Колико знам у овој скупштини једина мањина која је заступљена одборнички је руска мањина, а ми дајемо паре, ок ромска удружења то је потпуно познато, али Удружењу црногораца југоисточне Србије даје се 150.000. Шта раде та удружења, ко су ти људи, како то да највише црногораца имамо у овој општини, више изгледа од свих других националности. Али морају да се поделе паре и дају се по некој личној основи претпостављам, а не само по папирима који се подносе − рекао је Димић и истакао да се изгледа доносе одлуке и по томе које у тим удружењима, не само по томе шта то удружење ради.

Он каже да углавном добију сви нешто и да се по питању школице фудбала ништа не ради, а број фудбалских клубова се наслеђује из године у годину. Има села са сто становника који мају фудбалски клуб и да ли је неоподно да се финансирају из овог буџета.

− Наслеђено је правило још из претходних мандата, па и мог, да свако ко се јави за новац мора нешто да добије, готово да нико није одбијен. Е сад ко ће колико да добије то је друга прича, али изгледа да се уопште не ставља неки вето на то да се оснивају удружења. Дај да оснијемо удружење па ће да се јавимо Општини за паре − додаје овај одборник.

Њему је ово све врло чудно и истиче да сигурно овде има итекако пара које иду далеко од јавног интереса и има много тога где постоји простор за уштеде. Не само тако што ће се смањивати цене одређених услуга и радова које се изводе него и да се не финансира баш све што дође на захтев у Општину и да се постави питање да ли неко заиста заслужује да му и динар грађана општине Алексинац припадне тиме што се основао, а да не покаже да ради нешто у јавном интересу.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

18 − four =