За алексиначки фестивал заинтересована позната позоришна имена

Овогодишњи позоришни Фестивал првоизведених представа биће одржан од 22. до 27. новембра у алексиначком Дому културе. Крајем јуна биће познато, када актуелни селектор Горан Ибрајтер заврши одабир, које ће представе публика гледати у новембру на Десетом јубиларном фестивалу.

Познат је састав стручног жирија који ће одлучивати о наградама фестивала. Поред  алексиначкој јавности познатог, претходног селектора, др Миливоја Млађеновића, театролога из Сомбора, у жирију ће бити и Миодраг Радоњић, директор Стеријиног позорја из Новог Сада и глумица која је један део живота провела у Алексинцу, а сада је члан Крушевачког позоришта Биљана Николић, иначе добитница награде „Олга Ивановићˮ за најбољу женску улогу на ПИП-у 2021.

Да је алексиначки фестивал нашао место на позоришној мапи Србије и да је значајан чинилац у позоришним дешавањима код нас показује и одабир за селектора наредног ПИП, 2023. године, Небојшу Брадића.

Брадић, српски је позоришни редитељ и бивши министар културе и информисања у Влади Републике Србије. Режирао је више од 20 представа у српским, босанским и грчким театрима, са посебним афинитетом за савремену домаћу литературу и драматизацију. Режирао је опере и мјузикле. Оснивач је Београдског фестивала игре. Аутор је бројних есеја о позоришту и литератури. Професор је глуме на Академији лепих уметности у Београду. Представе Небојше Брадића игране су у позориштима бивших југословенских република, у Италији, Аустрији, Мађарској, Енглеској, САД, Чешкој, Швајцарској, Украјини, Русији, Грчкој, Албанији, Турској.

Ове одлуке донео је Фестивалски одбор на седници одржаној крајем прошле недеље и тако се наставио низ успешних имена из света позоришта који доприносе јачању алексиначког фестивала, који постаје препознатљив не само у Србији, већ и шире.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 − 9 =