Нова књига: Историја школа у Моравском срезу

Историографија просветних установа у нашој општини богатија је за још једну публикацију. Познати алексиначки професор историје Зоран Стевановић је аутор књиге „Основно школство у Моравском срезу од 1918. до 1941. годинеˮ, која је недавно изашла из штампе у издању Центра за културу и уметност Алексинац.

Два су разлога, како објашњава аутор, зашто је у књизи обухваћен историјат школа у овом срезу у периоду између два светска рата. У радовима на овој теми аутора који се појављују на научним скуповима налазе се подаци претежно за тадашњи Алексиначки, али не и Моравски срез, који касније улази у састав данашње територије општине Алексинац. Други, чувени овдашњи професор покојни Миодраг Спирић је у својој књизи објавио историјат наших школа до Првог светског рата.

Професор Стевановић је још једном показао своју студиозност, изворност и изузетност у познавању околности настанка одређених историјских догађаја у вези са овим подручјем.

‒ Пре Првог светског рата на територији Моравског среза било их је укупно тринаест, при чему једна у Сечаници, која је припадала Моравском срезу, није радила. Значи радило их је само дванаест ‒ објашњава аутор.

 У књизи се прати обнављање рада школа у Моравском срезу у периоду од 1919. године па до почетка Другог светског рата на нашим просторима. У том периоду долази до наглог развоја тако да 1941. године постоји 26 школа.

‒ Прва је отворена у Лоћики већ 1919. године, а последња стартовала је у септембру 1940. године, то је била школа у Горњој Пешчаници ‒ каже Стевановић.

У публикацији се не описује само отварање школа, него целокупан њихов рад. Тема књиге су стање школских зграда, опремљеност учионица, ситуација са школским становима и друго. Промоција књиге се очекује средином марта када буде побољшана епидемијска ситуација.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five + fourteen =