Временски услови погодују усевима

Према проценама, на терторији Нишавског округа, углавном је испуњен план сетве стрних жита за ову годину, мада можда десетак одсто површина није посејано зато што су кише омеле произвођаче да могу машинама да уђу и на време посеју културе.

Повољни временски услови у смислу температура, а и падавине крајем новембра и у првој половини децембра допринеле су да, иако су неповољни услови за ницање били са октобарском и новембарском сетвом, усеви квалитетно и добро никну и да се формирају добри склопови биљака. То нам је потврдио саветодавац у Пољопривредно саветодавној и стручној служби Ниш Саша Станковић

− Углавном су усеви у фази два до три листа из оптималних рокова сетве, дакле крај октобра и почетак новембра, евентуално једног листа са сетвом крајем новембра. Усеви који су посејани почетком оптималног рока сетве налазе се у фази почетка бокорења. Ове позитивне температуре и влага доприносе да усеви надокнаде касније ницање и да се попуне склопови биљака. Тако да, што се тиче тренутног стања стрних жита углавном можемо бити задовољни. Усеви нису имали неке екстремно ниске температуре да би дошло до неких значајнијих оштећења лисне масе, добро су укорењени тако да су спремни за зиму− рекао је Станковић.

У протеклом периоду није било екстремно ниских температура. Било је у пар наврата -4, -5 степени што је могло да изазове оштећења врхова листа. Међутим, због овако високих температура дошло је до напада инсеката који су донели болести.

− Усеви из ранијих рокова сетве већ су у фази почетка бокорења и код њих је због ранијег ницања и топлог времена било напада лисних ваши које су могле да допренесу појави вироза што треба пратити са кретањем пролећне вегетације и на време реаговати са адекватним инсектицидима, мада је јесенас већ требало реаговати с обзиром на неке јаче интензитете напада на неким парцелама и то може изазвати вирусе на јечму и на пшеници, вирусе жуте патуљавости код јечма или црвенила код пшенице, скраћења биљака, чак и да дође до тога да нема класања− додао је Станковић.

Препорука стручњака је да треба пратити усеве и на време реаговати с пролећа приликом спровођења најбитније мере која нам предстоји у фебруару и почетком марта, а то је прихране усева азотом.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 5 =