Временске прилике утичу на вирусе и хроничне болести

Добра вест је, кад је реч о заразним болестима, наравно корона је на првом месту, да је већ дуже време јако мали број оболелих од овог вируса. Међутим, други вируси не мирују.

Приметно је да има много респираторних и стомачних вируса. Иако у последње време нешто мање, али пре три-четири недеље било их је невероватно много, потврдио је епидемиолог доктор Родољуб Живадиновић.

− Сада доминирају респираторни вируси, има оних који нападају горње респираторне путеве, а има оних који нападају само доње. Нарочито су заступљени код деце и чланова њихових породица. Лако се шире у школама, што је већ познато и треба бити максимално опрезан. Ношење маски свакако погдује и то је у неким земљама света било заступљено и пре појаве короне, само што ми ту културу немамо, нити смо је стекли током периода короне − појаснио је др Живадиновић.

Познато је да се вируси респираторног типа лако шире, а појавили су се и пацијенти  са грипом.

− Све је то нормално за ово доба године и не бих имао шта ту посебно да додам. Оно што бих рекао, чиме се такође бави епидемиолигија су хроничне масовне незаразне болести. Када то кажем мислим на тегобе које данас имају, не само данас већ месец и по дана уназад због необичних временских прилика, пре свега срчани болесници, али и плућни болесници − додаје др Живадиновић.

Како истиче доктор Живадиновић, срчани болесници имају проблема и са повишеним крвним притиском, тако да су временске прилике погодне и за једне и за друге болести, за погоршања хроничних болести и једноставно о томе треба мислити.

Он саветује да треба редовно пити терапију и не пропуштати редовне контроле код лекара.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 + 11 =