Vreme je za radove u zasadima voća

Današnja kiša na kratko će prekinuti radove u poljoprivredi, jer su proteklo lepo vreme poljoprivrednici koristili za završetak radova u polju. Ako je verovati vremenskoj prognozi ovakvo vreme će se zadržati samo dan dva, pa savetodavci iz PSSS Niš savetuju voćare da buduće lepo vreme iskoriste za radove u voćnjacima.

Na teritoriji Nišavskog okruga, zasadi koštičavog voća (višnja, šljiva) se u zavisnosti od vrste, sortimenta, lokaliteta i primenjene agrotehnike u zasadima,  nalaze u fazi od početka obezbojavanja lišća do faze 50% lišća žuto i opalo.

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje obilazak svojih zasada i ukoliko registruju polomljene  grane, obolele biljne delove, opale ili mumificirane plodove, preporuka je da se ti delovi biljaka uklone iz zasada.

Nakon primene navedenih agrotehničkih mera, poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje hemijski tretman koštičavog voća u fazi kada opadne oko 70% lisne mase u zasadima, registrovanim preparatima na bazi bakra.

Ovim jesenjim tretmanom se vrši dezinfekcija stabala koštičavih voćnih vrsta i smanjuje se infektivni potencijal prouzrokovača biljnih bolesti kao što su: sušenje cvetova, grančica i mrke truleži ploda (Monilinia spp), šupljikavost lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila), rogača šljive (Taphrina pruni), kao i prouzrokovača bakterijskog raka i izumiranja grana (Pseudomonas syringae) i dr.

Sprovođenje hemijskog tretmana se preporučuje po suvom i mirnom vremenu, bez vetra, kada je temperatura iznad 7°C, uz utrošak veće količine vode kako bi depozit preparata dospeo na sve biljne delove.

Naslovna fotografija: Ilustracija (izvor Gugl).

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

19 + twelve =