Време је за радове у засадима воћа

Данашња киша на кратко ће прекинути радове у пољопривреди, јер су протекло лепо време пољопривредници користили за завршетак радова у пољу. Ако је веровати временској прогнози овакво време ће се задржати само дан два, па саветодавци из ПССС Ниш саветују воћаре да будуће лепо време искористе за радове у воћњацима.

На територији Нишавског округа, засади коштичавог воћа (вишња, шљива) се у зависности од врсте, сортимента, локалитета и примењене агротехнике у засадима,  налазе у фази од почетка обезбојавања лишћа до фазе 50% лишћа жуто и опало.

Пољопривредним произвођачима се препоручује обилазак својих засада и уколико региструју поломљене  гране, оболеле биљне делове, опале или мумифициране плодове, препорука је да се ти делови биљака уклоне из засада.

Након примене наведених агротехничких мера, пољопривредним произвођачима се препоручује хемијски третман коштичавог воћа у фази када опадне око 70% лисне масе у засадима, регистрованим препаратима на бази бакра.

Овим јесењим третманом се врши дезинфекција стабала коштичавих воћних врста и смањује се инфективни потенцијал проузроковача биљних болести као што су: сушење цветова, гранчица и мрке трулежи плода (Monilinia spp), шупљикавост лишћа коштичавог воћа (Stigmina carpophila), рогача шљиве (Taphrina pruni), као и проузроковача бактеријског рака и изумирања грана (Pseudomonas syringae) и др.

Спровођење хемијског третмана се препоручује по сувом и мирном времену, без ветра, када је температура изнад 7°C, уз утрошак веће количине воде како би депозит препарата доспео на све биљне делове.

Насловна фотографија: Илустрација (извор Гугл).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 4 =