Vodosnabdevanje u Aleksincu uredno i restrikcija vode neće biti

Visoke temperature i suša koja traje više od mesec dana, nisu uticali na kvalitet vodosnabdevanja iz fabrike vode „Bresje“. Kako je za Radio Aleksinac potvrdio direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Dragiša Simić, problema u vodosnabdevanju u aleksinačkoj opštini nema, pa nema ni potrebe za restrikcijama poput onih u opštinama Paraćin, Ćuprija ili Smederevska Palanka.

On je dodao da je potrošnja povećana u letnjim mesecima, ali da to ne utiče na kvalitet vode koja je hemijski i bakteriološki ispravna, što se potvrđuje kako svakodnevnim internim analizama, tako i onima koje jednom nedeljno sprovodi Institut za javno zdravlje Niš.

– Trenuno nema mesta panici, jer mi imamo dovoljne količine vode da snabdevamo čak i još nekoliko drugih opština pored Aleksinca. I pritisak vode u mreži je dobar. U prethodnom periodu radili smo na zameni dotrajalih cevi i smanjenju gubitaka u mreži. Kompletna mreža u gradu, dužine od oko 12 kilometara je zamenjena, što se posebno primetilo u zimskom periodu jer smo ove godine u tim mesecima imali za oko 20 posto manju potrošnju vode – objašnjava Simić.

Zalihe vode u Bovanskom jezeru u ovom trenutku su oko 45 miliona kubnih metara, što bi bilo dovoljno za dvadesetogodišnje snabdevanje grada, čak i kada bi u potpunosti prestao dotok iz Moravice, poručuje naš sagovornik.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 4 =