Високе температуре и безбедност градске депоније

Високе температуре које владају ових дана приморале су многе организације да повећају будност када су у питању ризици од избијања пожара. Јавно комунално предузеће „Комуналне услугеˮ по изјавама руководилаца је предузело одређене мере како би се спречиле велике штете од пожара.

Далибор Марковић (фотографија из архиве)

‒ Градска депонија је увек ризична локација. Ми смо пре једно месец, месец и по дана имали један мањи пожар, међутим оно што треба напоменути да ми на депонији имамо грађевинску машину компактор којом вршимо сабијање свог отпада тако да није лако запаљиво. Само површински слој, који је растреситији, може да дође до паљења и брже гори, тај доле слој који је компактнији не може тако лако и брзо да се запали ‒ објашњава Далибор Марковић, директор овог предузећа, уз напомену да су један део депоније где је било могуће засули земљом и шутом, као назапаљивим материјалом.

У „Комуналним услугамаˮ су увели и пасивно дежурство како би се могућност изненадне појаве пожара свела на минимум.

‒ Ми смо у режиму пасивног дежурства, нон стоп имамо некога ко је у приправности за интервенцију, чак нам и цистерна наша у поподневним сатима, ван радног времена, стално стоји на плацу ван гараже спремна за интервенцију. Прошлог пута када се десио пожар у неких пола сата, захваљујући брзој реакцији наших радника и ватрогасне јединице, пожар је саниран – каже наш саговорник.

Марковић нам је још једном поновио да верују да услед овакве обављене припреме заједно са ватрогасном службом могу успешно да интервенишу у случају пожара, и да у брзом и кратком периоду реше тај проблем.

Насловна фотографија: Илустрација (архива Алпрес).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 − five =