Savet za zdravlje

Више усмених него писаних жалби пацијената

Иако здравство има све већу улогу у животима грађана општине Алексинац, с обзиром да је становништво у просеку све старије, у протеклој години било је свега 27 писаних приговора упућених на адресу Саветника за заштиту права пацијената, правника Драгана Михаиловића. Знатно већи број жалби упућен је телефонским позивом, односно пацијенти су своје проблеме заштитнику саопштавали усмено.

Savetnik za pacijente
Саветник Драган Михаиловић 

Од пристиглих приговора, по оцени саветника, основаних је било 19, неоснованих седам, а један предмет уступљен је надлежном органу на одлучивање. Претежно, тачније 21 жалба била је поднета против Дома здравља, а шест против Опште болнице. То су укратко основни подаци изнети у извештају за прошлу годину о раду саветника за заштиту права пацијената, о којем се разговарало и на данашњој седници Савета за здравље општине Алексинац.

У овом документу прецизирано је и на шта су се највише жалили наши суграђани. Када је у питању Општа болница, према оцени саветника, три приговора су била основана, а исто толико није имало утемељење. У извештају саветника се наводи да у овој установи, по броју жалби, не предњачи ни један организациони део.

Сасвим другачија слика је у Дому здравља где је од 21 приговора, 15 оправдано, пет неоснованих, а један је уступљен другим надлежним органима на одлучивање. У овој установи највећи број жалби, њих девет, односи се на рад Одељења за здравствену заштиту предшколске и школске деце, односно на рад педијатрије. Поражавајуће је и то што су сви били оправдани. Када је реч о овом одељењу констатовано је и да је знатно већи број жалби упућен телефонским путем и оне су се најчешће односиле на то што пацијенти не могу да дођу на ред јер су лекари преоптерећени бројем прегледа. Саветник за заштиту права пацијената закључује да очигледно постоји мањак педијатара и да они прегледају далеко већи број пацијената него што је прописано, али и да на самом одељењу постоје лоши међуљудски односи запослених који се одражавају на однос са пацијентима.

Savet za zdravlje

Први пут је било и приговора на рад Службе за кућну негу Дома здравља, али иако је један приговор окарактерисан као оправдан, по мишљењу Саветника, основни проблем је мањак здравствених радника у тој служби. Против Одељења за здравствену заштиту жена, односно гинеколошке амбуланте у Дому здравља, поднета су три приговора од којих је један био основан, један неоснован, а последњи је уступљен другим органима на надлежно одлучивање.

Интересантно да је прошле године поднет и један приговор против одлуке заштитника права пацијената и он је прослеђен Савету за здравље на другостепено одлучивање.

Заштитник је још истакао да на рад приватних апотека и ординација нема приговора, вероватно што у већини ових објеката, по његовом мишљењу, нису истакнута обавештења о правима и заштити пацијената, која су обавезна.

Savet za zdravlje

На данашњој седници усвојен је и извештај о раду Савета за здравље општине Алексинац за 2018. годину.
Одлучено је и да се покрене процедура за формирање комисије чији би задатак био финансијска помоћ лечења деце оболеле од карцинома која нису покривена редовном здравственом заштитом. Предлог је да се средства обезбеде од неутрошених средстава за вантелесну оплодњу, а да ли ће ова идеја бити реализована знаће се када прође све законске процедуре.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − 16 =