Председник Станковић: Обезбедићемо новац, треба нам сагласност Републике

Локална самоуправа спремна је да издвоји средства за запошљавање нових радника у установи „Лане”, али је и даље на снази забрана запошљавања, рекао је председник општине Ненад Станковић, о чему је данас разговарао и са министарком Славицом Ђукић Дејановић. Он је истакао да и поред тога што квота дозвољава пријем нових радника, наредни кораци зависе од комисије Владе Републике Србије.

‒ Ми и досад нисмо желели средства локалног буџета да би смо побољшали и унапредили рад вртића. Нама квота дозвољава да примимо потребан број радника у вртићу, али пре него што искористимо могућност квоте морамо да добијемо и сагласност комисије која је формирана при Влади и која даје одобрење и сагласност. Потрудићемо се да у што краћем периоду ту сагласност обезбедимо и да нама већ од наредне школске године вртић ‘Лане’ ради у пуном могућем капацитету – рекао је председник Станковић и додао да је циљ да кроз известан број година нема листе чекања за коришћење услуге вртића. 

Ministarka

Он је рекао да ограничење запошљавања у јавном сектору даје изузетне ефекте на нивоу републике, али да код појединачних случајева то изазива и прави неке проблеме.

‒ Квота је за читав локални систем у локалној самоуправи у Алексинцу 566 радника, дакле то је максимално колико можемо да имамо. Овог тренутка имамо сигурно 50 радника мање, негде око 515 до 520 радника. Стање се мења из недеље у недељу јер неко оде у пензију или напусти радно место, рецимо у Водоводу или Комуналном и то се одражава на овај број – објашњава Станковић. 

Председник је још истакао да су с обзиром на смањење броја становника нереална очекивања да свако насеље од укупно 72 има предшколску установу. По његовом мишљењу, треба радити на формирању већих група у појединим селима и обезбедити превоз деце из свих насеља до најближег вртића.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 1 =