Вируси се шире, на удару најмлађи

Да ли због нагле промене времена и високих температура за ово доба године, ретко ко нема симптоме сличне прехлади, грипу или обољењу од неких других вируса који су ове године доста присутни.

Како каже епидемиолог др Родољуб Живадиновић, до сада су званично утврђена најмање три вируса, а вероватно их има много више, плус вирус корона који је присутан стално, али тренутно у релативно стабилној фази. Дневно се на територији општине региструје по неколико случајева и статистика је једноцифрена већ дуже време.

Што се тиче осталих вируса, др Живадиновић истиче да посебно имају проблема на педијатрији зато што се деца прва разбољевају, јер су често у колективима, а то је све нормално и очекивано. Након тога долази до разбољевања чланова породице и у принципу има доста таквих случајева.

− Симптоми су различити, од стандардних симптома прехладе са неком нижом температуром до неких и тежих случајева. У сваком случају, нема неких већих проблема. Доктори за сада успевају да савладају. Надам се да грађани не иду код лекара за најобичније прехладе које треба свакако сагледати. Никако не обарати температуру док не дође до 38. То је нешто што треба стално понављати. Пустити организам да се сам избори док је његова могућност борбе могућа. После тога, наравно, мора да се оде код лекара − каже др Живадиновић.

Међутим, након јучерашње прославе Светог Николе епидемиолози очекују повећан број оболелих од свих врста инфекција, посебно вирусних, јер славе су погодна места за ширење, пре свега, респираторних инфекција.

− Велики број људи на једном месту увек ствара ризик, посебно у зимском периоду када нема довољно вентилације. Хладно је и не отварају се прозори. У сваком случају, ситуација је идеална за ширење свих врста инфекција, посебно вирусних, респираторних − додаје др Родољуб Живадиновић.

Када је реч о грипу, њега има на територији Србије, али на територији наше општине није утврђен. Доктор Живадиновић је сигуран да га има, на основу симптома, али му се чини мање него у просечним годинама. Томе је највероватније допринела вакцинација која је била у добром замаху, они који су најкритичнији су је примили, тако да се не очекују већи проблеми, јер грип може да направи озбиљније проблеме код хроничних болесника.

Насловна фотографија: Илустрација (извор Гугл претрага).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 − five =