Vidovdan obeležen na prigodan način

Vidovdan, veliki državni i verski praznik i jedan od kamena temeljaca u našoj istoriji obeležen je u nedelju na prigodan i dostojanstven način. Upravo onako kako i treba odati poštu i priznanje onima koji su se borili i pali za našu današnjicu.

Udruženje boraca Narodnooslobodilačkog rata i patriotska udruženja organizovali su polaganje cveća i odavanje pošte kod Spomen-kosturnice na starom groblju u Aleksincu, gde su sahranjeni vojnici koji su umrli od tifusa 1914. godine u Prvom svetskom ratu. Posle odavanja pošte u Aleksincu, ove delegacije su krenule put Gornjeg Adrovca da se poklone senima žrtava bugarskog terora.

− Odbor za negovanje tradicije opštine Aleksinac i Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata opštine Aleksinac uspeli su da u zadnjih nekoliko godina postave tri spomen ploče u crkvi Svete Trojice u Gornjem Adrovcu, pošto su u blizini Gornjeg Adrovca Bugari u dva dana februara i marta 1917. godine ubili oko 56 civila iz Gredetina, Gornjeg Adrovca i Donjeg Suhotna, kao odmazdu za Toplički ustanak. Te ploče su sada svetilište, kada su u pitanju obeležavanja u vezi sa Prvim svetskim ratom. Tu su delegaciju koja je krenula iz Aleksinca sačekali potomci streljanih iz ovih sela, zajednički položili cveće i minutom ćutanja odali poštu stradalima − rekao je Mića Milojević, sekretar udruženja boraca NOR-a.

Istog dana, na Vidovdan, jedna grupa aktivista ovih patriotskih organizacija u Loćiki je priredila polaganje cveća na spomen ploču koja je nedavno podignuta. Na njoj su uklesana imena poginulih u Balkanskim i Prvom svetskom ratu iz ovog mesta i to je prvi put da se u ovom selu organizuje takva akcija, što je naišlo na jedan pozitivan odjek.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

four × 2 =