Видовдан обележен на пригодан начин

Видовдан, велики државни и верски празник и један од камена темељаца у нашој историји обележен је у недељу на пригодан и достојанствен начин. Управо онако како и треба одати пошту и признање онима који су се борили и пали за нашу данашњицу.

Удружење бораца Народноослободилачког рата и патриотска удружења организовали су полагање цвећа и одавање поште код Спомен-костурнице на старом гробљу у Алексинцу, где су сахрањени војници који су умрли од тифуса 1914. године у Првом светском рату. После одавања поште у Алексинцу, ове делегације су кренуле пут Горњег Адровца да се поклоне сенима жртава бугарског терора.

− Одбор за неговање традиције општине Алексинац и Удружење бораца народноослободилачког рата општине Алексинац успели су да у задњих неколико година поставе три спомен плоче у цркви Свете Тројице у Горњем Адровцу, пошто су у близини Горњег Адровца Бугари у два дана фебруара и марта 1917. године убили око 56 цивила из Гредетина, Горњег Адровца и Доњег Сухотна, као одмазду за Топлички устанак. Те плоче су сада светилиште, када су у питању обележавања у вези са Првим светским ратом. Ту су делегацију која је кренула из Алексинца сачекали потомци стрељаних из ових села, заједнички положили цвеће и минутом ћутања одали пошту страдалима − рекао је Мића Милојевић, секретар удружења бораца НОР-а.

Истог дана, на Видовдан, једна група активиста ових патриотских организација у Лоћики је приредила полагање цвећа на спомен плочу која је недавно подигнута. На њој су уклесана имена погинулих у Балканским и Првом светском рату из овог места и то је први пут да се у овом селу организује таква акција, што је наишло на један позитиван одјек.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

six − two =