Велико интересовање за завичајну историју

Након што је завршен Конкурс овдашње Библиотеке, који је још једном за циљ имао промовисање знања о историји завичаја и знаменитим личностима овог краја, јуче су уручене и награде за најуспешније радове. Завичајно одељење Библиотеке „Вук Караџић” Алексинац одржало је синоћ свечану поделу награда и захвалница свим учесницима у пројекту „Знамените алексинчанке и алексинчани”. 

 

Иначе, по конкурсу је пристигло 28 радова ученика основних и 15 радова ученика средњих школа. У категорији основних школа обрађивану су лик и дело генерала Михајла Рашића, а када је реч о ученицима средњих школа, они су обрађивали лик и дело сестара Јанковић. 

− Мислим да је наша општина једна од ретких у Србији која уопште негује овакве пројекте. У редовној настави Историје, како за основне и за средње школе, мало је времена које се може употребити за изучавање локалне, односно ја бих рекао завичајне историје. Зато је овај пројекат изузетно битан, јер се тиме ученици много боље упознају са историјом свога завичаја и ту надокнађују све оно што нису у прилици да током регуларне наставе постигну − рекао је Зоран Стевановић, наставник историје и један од ментора на пројекту.

Професор Стевановић оцењује да има доста интересовања за овај пројекат међу ученицима, јер је Завичајно одељење Библиотеке учинило овај конкурс наградним. Ученици су тиме стимулисани, самим тим постижу велике резултате и много их је већи број, него да је конкурс без награда.

У категорији основних школа, по мишљењу жирија, најбоље је лик и дело генерала Михајла Рашића обрадила Теодора Јеремић, ученица осмог разреда Основне школе „Аца Синадиновић” из Лоћике. Друго место заузела је ученица Основне школе „Вук Караџић” из Житковца Милица Митровић, а треће место је Дуња Ногић из алексиначке Основне школе „Љупче Николић”.

Када је реч о ученицима средњих школа, они су обрађивали лик и дело сестара Јанковић, и у томе је, по жирију, најуспешнија била Ксенија Живадиновић, ученица другог разреда техничке школе „Прота Стеван Димитријевић”. Друго и треће место заузеле су ученице Алексиначке гимназије, па је тако друго место припало Јани Стошић, а треће Ани Милчић.

Првопласиранима је ове године уручен по лаптоп, другопласиранима таблет, док је треће место добило мобилни телефон. Иначе, за све учеснике конкурса Библиотека „Вук Караџић” организоваће излет у Липовцу.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × one =