Preobraženje

Велико интересовање за боравак патријарха српског у Липовцу

Боравак патријарха српског Иринеја у манастиру Светог Стефана у Липовцу уочи и за време празника Преображења Господњег изазвао је велику пажњу верника и грађана. Иако је посета на неки начин држана у „тајности”, пошто је мали број њих знао за њу, ипак је на данашњој Светој архијерејској литургији био велики број оних који су желели да присуствују таквом чину. Патријрах Иринеј се након литургије обратио окупљеном народу и у получасовној беседи говорио о значају данашњег празника, савременом свету у коме живимо и о положају Српске православне цркве у региону. Патријарх српски Г. Г. Иринеј присуствовао је и синоћном празничном бденију.

Овај манастир подигнут је у другој половини 14. века на извору Санстефанске реке, код стене Лесковик на којој се налазио утврђени град. Манастир је 21. јуна 1982. године стављен под заштиту државе, као споменик културе од великог значаја. Верници из целе Србије посећују ову светињу.

Г.Г. Иринеј радо је долазио у Липовац и као нишки епископ, али и као први човек Српске православне цркве. Као српски патријарх, пре овог доласка, присуствовао је и обележавању празника Преображења Господњег 2016. године.

Наш читалац Дејан Анђелковић, који нам је уступио ове фотографије, забележио је део данашње атмосфере у манастиру Св. Стефан у Липовцу.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five + eight =