Вечерас ванземаљци, сутра „Шта ће бити са свима нама”

На позоришном Фестивалу ПИП, који се одржава у нашем граду, вечерас је друго такмичарско вече. Пред алексиначку публику излазе глумци Позоришта „Атеље 212” у представи „НЛО”, коју је по тексту Ивана Вирипајева режирала Исидора Гонцић. Глумачку екипу чине Светозар Цветковић, Светислав Буле Гонцић, Драгана Ђукић, Лука Грбић, Ђорђе Стојковић и Лана Аџић.

Сутра, у такмичарском делу стиже нам још једна представа која изазива интересовање. Гостује Народно позориште „Тоша Јовановић” из Зрењанина са комадом „Шта ће бити са свима нама”, у режији једног од тренутно наших најзначајнијих редитеља Бориса Лијешевића.

Представа „Шта ће бити са свима нама”, је ауторски пројекат Бориса Лијешевића и Федора Шилија, и премијерно је изведена 12. априла на сцени зрењанинског Народног позоришта. Интересантно да се овај редитељ са запаженим представама на многим сценама у земљи и региону, и овог пута одлучио да крене у пројекат без унапред написаног текста.

Како сам Лијешевић каже радња се одвија у банци, а заплет се дешава током корпорацијске прославе на којој се запослени суочавају са самима собом и својим страховима. Представа се бави актуелним глобалним проблемима.

‒ Ауторски пројекти које сам до сада радио увек су имали за циљ да се баве садашњим тренутком у ком се налази наше друштво. Потребно је само наћи прави угао из ког се посматра тај тренутак. У моменту када могу да пронађем тај угао, могу да почнем и да радим. У моменту када сам од једног пријатеља чуо питање: „Шта ће бити са свима нама”, препознао сам тренутак у коме живимо. Тај тренутак је заправо нагомилани стрес, нагомилана стрепња, анксиозност услед свега што се догодило последњих година. Таман када смо мислили да корони долази крај и да можемо да одахнемо, сада имамо рат у Европи и после пар дана имали смо људе који су дошли код нас, а који беже из Србије ‒ изјавио је овај редитељ након премијере.

Лијешевић је изразио наду да ови догађаји нису увод у нешто још горе, као што је то било у првој половини ХХ века. Шта нам доноси будућност видећемо, али оно што је за очекивати јесте да нас сутра очекује представа која нас тера на размишљање. Комад кога треба сигурно погледати.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × three =