Вечерас на ПИП-у: Кокан на сцени, Брадић на промоцији

Љубитељи позоришне уметности у Алексинцу имаће прилику вечерас у оквиру Десетог фестивала Првоизведених позоришних представа да се сусретну са остварењима два велика уметника театра, односно редитеља, Небојше Брадића и Кокана Младеновића.

У такмичарском делу, вечерас од 20 часова на сцени Дома културе, за неку од фестивалских награда бориће се комад „Последње девојчицеˮ у извођењу Позоришта „Деже Костолањиˮ из Суботице.

Комад „Последње девојчицеˮ писан је у петнаест слика. Инспирисан је разговором са директором украјинске клинике за вештачку оплодњу вођеним у време пандемије, када се клиника нашла у ситуацији да родитељи не могу доћи по своју децу коју су платили, а коју су носиле сурогат мајке. Директор о деци током разговора на телевизији говори искључиво као о роби која, пошто наручиоци не могу доћи по њу због локдауна, прави велике трошкове клиници. Тај случај био је иницијална каписла да писац текста представе, Маја Пелевић отвори Пандорину кутију света у којем живимо, односно да нас позове да видимо оно пред чиме готово рутински затварамо очи.

Редитељ Кокан Младеновић је добро познат овдашњој публици јер се на фестивалу у протеклим годинама играло неколико представа које је он потписао. И увек је пружао нешто ново. Тако и сада. Режирао је једну поп оперу, која нас суочава са светом чији смо део, светом који је дубоко подељен, где жене из сиромашних земаља носе децу за богате белце, где лекари о деци говоре као о јединицама, а фасада је лажни сјај “насмејаног” капитализма.

Пре тога, у АРТ галерији Центра за културу и уметност од 19 часова одржаће се промоција књиге „Пут до позориштаˮ редитеља Небојше Брадића. „Пут до позориштаˮ је збирка 33 позоришна есеја аутора, који су подељени у осам поглавља, текстове који обрађују различите позоришне теме.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen + three =