Dvorac od ruža

Вечерас на АЛЕФ-у: „Дворац од ружа” и представа за децу

У склопу Алексиначког летњег фестивала, вечерас од 19 сати, у дворишту Завичајног музеја, биће представљена књига „Дворац од ружа”, алексиначке књижевнице Љиљане Крстић.

Збирка има три целине – На корак до песме, Кључарев кључар и Гласам за птице.

– Љиљана Крстић несумњиво је темама, начином обраде, лепотом стила, препознатљивим изразом – значајан писац с правом заступљен у српским и међународним антологијама, зборницима, прегледима, освртима. Но, тај оквир упркос изузетним бојама њеног стваралаштва, често остаје ускраћен за улогу коју она има у својој средини, у средини из које је потекла, у којој ствара, израста и битише. Тиха, ненаметљива и скромна, увек спремна да подржи манифестације за децу, децу ствараоце, школарце, изванредни сарадник просветних и културних посленика, својом најновијом књигом потврђује трајност, аутентичност и мисију књижевног ствараоца – поручила је на свом блогу Маја Радоман Цветићанин, директорка Центра за културу и уметност Алексинац и професор српског језика и књижевности, позивајући љубитеље писане речи и Љиљиног стваралаштва на вечерашњу промоцију. 

Како је навела, „Дворац од ружа”, збирка прича, само именом и досадашњим стваралаштвом аутора, упућује на децу.

– По свему осталом – насловом, изгледом, мисијом, порукама… ово је књига о универзалним белезима људског постојања, бар у српској култури – додала је Маја Радоман Цветићанин.

У оквиру АЛЕФ-а, публика ће паралелно, такође од 19 сати, имати прилику да на платоу Дома културе погледа представу „Гуска на месецу”, позоришта „Звездица” из Зрењанина. У комаду играју Милан Вуковић и Татјана Рељин, која је и режирала представу по тексту Стевана Пешића.

Guska na mesecu
Фотографија из представе “Гуска на месецу”, извор: фејсбук

Пешић један је од наших најзначајнијих писаца драма за децу. Десетак његових комада постављено је у позоришту „Душко Радовић” у Београду. Kао и многи драмски писци за децу, и он је тражио ослонац у народним причама и бајкама, али не само у томе. Његови комади су својеврсни позив на маштање. Сам је створио велики број оригиналних фантастичних слика, блиским надреалном, које подстичу дечију машту.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen + 16 =